Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Versailles Revolution - Barthold Kuijken - Indianapolis Baroque Orchestra

The Versailles Revolution - Barthold Kuijken - Indianapolis Baroque OrchestraKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Indianapolis Baroque Orchestra o.l.v. Barthold Kuijken. Naxos 8.573868.
Hoes van de cd The Versailles Revolution met Barthold Kuijken

Barthold Kuijken aan het roer van het Indianapolis Baroque Orchestra

Programma: Jean-Baptiste Lully: Suite uit Roland; Georg Muffat: Florilegium secundum: Nobilis Juventus; Marin Marais: Bacchus et Ariane Suite.

Wist u dat Barthold Kuijken aan het roer staat van het Indianapolis Baroque Orchestra? En dat hij met dit Amerikaans barokorkest fantastische uitvoeringen realiseert?


Vanuit een onbehagen over de uitvoering van Franse barokmuziek gaat hij terug naar de bron. Uitgangspunt is daarbij dat de muziek niet exact moet klinken zoals de componist die noteerde in zijn partituur. Het is aan de musici om die partituur te interpreteren, met de toenmalige traditie, gebruiken en uitvoeringspraktijk in het achterhoofd. Terug naar de bron, alles ontrafelen en herbekijken, dat is wat Barthold Kuijken doet met het Indianapolis Baroque Orchestra – gesteund door zijn jarenlange ervaring en expertise. Het resulteert in een nieuwe aanpak mét resultaat.

Na een eerste cd The Lully Effect waarin muziek van Rameau en Telemann werd opgenomen - twee componisten die sterk door Lully werden beïnvloed -, is er nu The Versailles Revolution. Drie titels, drie componisten: Suite uit Roland van Lully, Fasciculus I, Nobilis Juventus van Muffat en Suite uit Ariane et Bacchus van Marais. Geen platgetreden paden, maar minder bekend en minder vaak opgenomen werk.

Geen overhaaste tempi, een frisse orkestklank en een mooie opname. In meerdere opzichten is deze cd het ontdekken meer dan waard.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel