Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Verslag van 'Ordo Virtutum' door Tiburtina Ensemble op het Klarafestival

Verslag van 'Ordo Virtutum' door Tiburtina Ensemble op het KlarafestivalKunst & Cultuur

Mystica, schrijfster, filosofe, componist… De 12e-eeuwse Hildegard von Bingen was het allemaal! Ze stelde al haar gaven ten dienste van haar onwankelbare christelijke geloof, dat ze muzikaal kanaliseerde in Ordo Virtutum. Ordo Virtutum stond al lang bovenaan het verlanglijstje van de Tsjechische sopraan Barbora Kabátková en haar Tiburtina Ensemble. Sopraan Lieselot De Wilde zong enkele jaren geleden zelf fragmenten uit dit werk met Psallentes en ze ging gisteren luisteren.
Het Tiburtina Ensemble© Havlik Vojtech

Het Tiburtina Ensemble

Ordo Virtutum is een moraliteitsspel, zeg maar muziektheater avant la lettre! Op het toneel verschijnen onder meer zestien Deugden en de Duivel, die vechten om de menselijke Ziel. In 82 liederen in rijmvorm schetst von Bingen de strijd tussen goed en kwaad: de Duivel verleidt de Ziel om toe te geven aan wereldlijke geneugtes.
De negen vrouwen van Tiburtina, allen absolute specialisten van middeleeuwse muziek, stonden garant voor een doorleefde, intense uitvoering van dit unicum van de westerse muziek.

Klik hier voor meer info over het Klarafestival.

Herbeluister hieronder het verslag van Lieselot De Wilde in Espresso.

Lieselot De Wilde over 'Ordo Virtutum' door het Tiburtina Ensemble

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.