Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vuurwerk op Klara met muziek van Tsjaikovski!

Vuurwerk op Klara met muziek van Tsjaikovski!

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski stierf 125 jaar geleden op 53-jarige leeftijd in Sint-Petersburg. Hij was leraar aan het conservatorium daar en reisde veel. Er is heel wat mythevorming rond bepaalde issues uit zijn leven. Samen met musicoloog, prof. Francis Maes (UGent) komen we - van donderdag 27 t.e.m. maandag 31 december 2018 - tot de ware toedracht. Niet zonder in te zoomen op de culturele metropool die Sint-Petersburg in die jaren was.

Dit is alvast een overzicht

7u -10u

Met Cara Van der Auwera en Clara De Decker. Muzieksamenstelling: Vincent Goris. Productie: Wim Vangrootloon.

Hier kom je te weten hoe een aantal Russische woorden beïnvloed werden door het Nederlands en vice versa. Hier hoor je elke dag een muziekliefhebber over zijn keuzewerk uit Rusland, en krijg je elke dag een korte introductie bij de vijf leden van het Machtige Hoopje. Meteen een bonus voor de audio-quiz: Russische Roulette (zie verder).

10u - 13u

Met Bart Stouten. Muzieksamentelling: Marc Weyts. Productie: Karen Billiet.

Bart Stouten praat met kenners over Sint-Petersburg als culturele metropool in de tijd van Tsjaikovski. Via brieven en dagboekfragmenten zoemt hij vervolgens in op enkele heikele kwesties uit het leven van Tsjaikovski: zijn homofilie, zijn huwelijk, de relatie met zijn broer en met Nadezshda von Meck, en ook zijn mysterieus overlijden.

DO 27/12: Lien Verpoest over het Russische politieke leven ten tijde van Tsjaikovski
VR 28/12: Johan de Boose over het Russische literaire leven ten tijde van Tsjaikovski
ZA 29/12: Simone Leuven over de mores in de Russische maatschappij ten tijde van Tsjaikovski
ZO 30/12: Sjeng Scheijen over de balletwereld én de stad Sint-Petersburg
MA 31/12: Greet Vanhassel over Russische volkstradities en sprookjes

13u - 17u

Met Mark Janssens. Muzieksamenstelling: Bart Tijskens. Productie: Liesbet Vereertbrugghen.

Mark Janssens praat met musicoloog, prof. Françis Maes (UGent) over leven en werk van P.I. Tsjaikovski. Elke dag hoort u topwerken van Tsjaikovski in internationaal gewaardeerde uitvoeringen. Gerenommeerde musici met Tsjaikovski-skills komen langs en praten over hun ervaring met de muziek van Tsjaikovski.

DO 27/12: Dirigent Stephane Denève (Brussels Philharmonic) over de symfonieën van Tsjaikovski
VRIJ 28/12: Nederlandse mezzo-sopraan Christianne Stotijn over de opera Pique-Dame. Deze opera zong ze in 2005. Regisseur Guy Joosten kent deze opera ook door en door. De Russische dirigent Dmitri Jurowski staat onze reporter te woord over de opera’s van Tsjaikovski.
ZA 29/12: Violisten Yossif Ivanov en Jozef Spacek ontleden het Vioolconcerto van Tsjaikovski.
ZO 30/12: Pianisten Eliane Rodrigues en Liebrecht Vanbeckevoort praten over het eerste Pianoconcerto. Kijotaka Izumi maakte zelf enkele pianobewerkingen van bekende Tsjaikovski-werken en zette die recent op CD.
Ma 31/12: Twee topwerken van Tsjaikovski op deze laatste dag van het jaar. Variaties op een rococothema voor cello en orkest op. 33 en het ballet De Notenkraker. Cellist Roel Dieltiens vertelt over het eerste, dirigent Koen Kessels over het tweede. We bellen hem rechtstreeks in Londen waar hij klaarstaat om de Notenkraker te dirigeren. Balletdanser en choreograaf Jeroen Verbruggen kent De Notenkraker op zijn duimpje (Sint Petersburg 2017) en werkt nu aan De Schone Slaapster (voor Leipzig 2019).

17u - 20u

Met Heidi Lenaerts en Sander De Keere. Muzieksamenstelling: Joris Preckler. Productie: Marc Weyts.

Heidi en Sander serveren afwisselend een muzikale mix van Russische klassiek, jazz en traditionals.

20u - 23u

Met Katleen Van Bavel. Muzieksamenstelling: Wolfgang Heiremans en Katleen Van Bavel. Productie: Liesbet Vereertbrugghen

Katleen Van Bavel presenteert elke dag een topconcert.
 
DO 27/12: Concertopname met cellist Alexander Rudin en het Filharmonisch Orkest van Moskou o.l.v. Dmitri Kitaenko met o.a. Tsjaikovski’s Symfonie nr. 6 in b op.74, de Pathétique
VR 28/12: Concertopname met pianist Boris Giltburg met werken van Rachmaninov, Sjostakovitsj, Medtner, Skriabin, Stravinski)
ZA 29/12: Concertopname met het Filharmonisch Orkest van Moskou o.l.v. Dimitri Kitaenko met o.a. Tsjaikovski’s Symfonie nr. 1 in g op. 13 (Winterdromen)
ZO 30/12: Concertopname met Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Jaap Van Zweden m.m.v. Sergey Khachatryan, viool met o.a. Sibelius’ Concerto voor viool en orkest.
MA 31/12 : Concertopname m.m.v. Seong-Ji Cho, piano en het Russisch Nationaal Orkest o.l.v. M. Pletnev met onder andere Tsjaikovski’s Ballet Het Zwanenmeer.

U zal ook kunnen meespelenl met de audio-quiz 'Russische Roulette' via de Klara-app: drie muziekfragmenten ingenieus door elkaar gevlochten. Ontrafel ze en maak kans op een DAB+ radiotoestel. En we zorgen ook voor een aantal Russische lijstjes op klara.be. Meer info volgt!