Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Download nu gratis de vernieuwde Klara-app!

Download nu gratis de vernieuwde Klara-app!

Dankzij de gratis Klara-app (beschikbaar voor iOS en Android) heeft u Klara altijd op zak. Zo kan u snel, betrouwbaar, eenvoudig en in hoge kwaliteit uw favoriete Klara-programma’s beluisteren en herbeluisteren, waar en wanneer u maar wilt. U kan ook berichten sturen naar de presentatoren, of beelden uit de studio bekijken. Heeft u de app nog niet? Aarzel dan niet! Heeft u de Klara-app al? Kijk dan even of 'automatisch updaten' ingeschakeld is, want er is een vernieuwde versie!

Functionaliteit in de Klara-app

Aangekomen bij uw bestemming in het midden van een interview of een prachtig muziekstuk? Of wilt u gewoon niets missen van onze programma's? Gisteren een programma gemist dat u vandaag wilt herbeluisteren? Maak dan zeker gebruik van de Klara-app: gratis beschikbaar voor iOS en Android! En er zit ook een handige reageer-functie in de app! Deel tekstberichten, foto's en video's met de studio, speel mee met wedstrijden en ontvang berichten van Klara. Kortweg wordt dat dan: stuur een appje naar de studio met De Klara-app.

Dit alles in een herkenbare Klara-omgeving, met visuals van de componisten en/of uitvoerders en de presentatoren.

Op 3 januari 2019 werd een grondig vernieuwde versie uitgerold van de Klara-app.

De bestaande functionaliteit bleef behouden, de grafiek en navigatie werd gebruiksvriendelijker gemaakt, er is een betere link met de site mogelijk en vanop iOS-toestellen kan u voortaan ook Chromecasten. (zie ook hieronder bij 'Veelgestelde vragen') In deze versie kan u ook meer instellingen aanpassen: zo kan u voortaan o.a. instellen dat de app zuiniger moet omgaan met data en kan u notificaties in- of uitschakelen.

De app opent voortaan op de 'luister'-pagina. Daar staan de meest recente nummers die op Klara te horen waren. Door te klikken op 'bekijk volledige playlist' krijgt u een overzicht van de dag te zien. Het archief (en de geplande playlisten) moet u (voorlopig toch nog) blijven raadplegen via het 'dagoverzicht' op de site. We merken namelijk dat veel mensen die informatie willen afdrukken, en dan is het toch nog vaak wat makkelijker om dat vanuit de site te doen, dan vanuit een app.

Via de app kan u nog steeds snel en gemakkelijk reageren op uw favoriete radioprogramma en staat u rechtstreeks in contact met de studio. Nieuws en verkeersinformatie kan u snel en eenvoudig herbeluisteren. Via Chromecast kan u bovendien alles streamen naar uw eigen televisie of speakers. 

U kunt niet alleen naar Klara, maar ook naar alle andere VRT-zenders luisteren via deze app. Naast Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en MNM, kan u genieten van non-stop klassieke muziek op Klara Continuo, en non-stop hitmuziek op MNM Hits, MNM Urbanice, De Tijdloze en Ketnet Hits. Via VRT NWS krijgt u de belangrijkste nieuwsbulletins en de krantencommentaren apart aangeboden.

En midden oktober kwam een nieuwe update uit. Daarbij werd een 'kijk'-knop toegevoegd. Hiermee kan u een kijkje nemen in de studio, en een aantal van onze podcast zijn voortaan beschikbaar via de 'herbeluister'-knop. De komende weken wordt dat aanbod vervolledigd in de Klara-app.

Klik hier en download de Klara-app voor iOS

Klik hier en download de Klara-app voor Android

U kan ook deze QR-code gebruiken om de app te downloaden.

Scan deze QR-code om de Klara-app te downloaden

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Chromecast en Airplay

Een aantal mensen laten ons weten dat ze de Chromecast of Airplay-optie niet vinden. Die zit er wel degelijk in, maar het klopt dat het wat zoeken kan zijn: u moet zorgen dat u de 'afspeel-optie' gemaximaliseerd hebt. Als u luistert en alleen het balkje is zichtbaar (zie hieronder op de linkse afbeelding), dan moet u op het pijltje omhoog klikken (dan krijgt u afbeelding 2 te zien, en rechtsboven krijgt u dan de casting-opties te zien).

De playlistinformatie is niet volledig

Dat klopt. Op de startpagina van de app krijgt u de drie meest recente nummers te zien, en u kan doorklikken naar een pagina met alle info van die dag. Maar ook die pagina is nog redelijk minimalistisch. Eigenlijk is hier maar 1 basisregel te geven: als het echt over playlist-informatie gaat, dan moet u op de site zijn.

Als u naar klara.be gaat, kan u bovenaan de knop 'Alle playlisten' zien staan. Onder die link bundelen we alle playlisten tot 'dagoverzichten', en dat archief is beschikbaar tot jaren terug. Op die pagina's krijgt u per nummer zo ongeveer alle gegevens te zien die in onze uitzendcomputers opgeslagen zitten. Indien beschikbaar zetten we er zelfs het bestelnummer bij. U kan makkelijk navigeren via een kalender en eens u op de juiste dag terechtgekomen bent, kan u de lijst ofwel voor de hele dag bekijken of rechtstreeks doorklikken naar een programma van die dag. En er is ook een printvriendelijke optie beschikbaar. En dat laatste is net de reden waarom dit (nog) niet in de app zit: we merken dat mensen die playlistinformatie graag afprinten, en dat gaat (voor de meeste mensen) toch nog iets makkelijker via de site .

Klik hier om de pagina 'Alle playlisten' te bekijken.

Waarom kantelt de app niet op een iPad?

De ontwikkelaars hebben beslist om dit (voorlopig) niet te doen, omdat het resultaat altijd minder goed zou zijn dan de mobiele versie van de site. 

Hoe krijgt u de Chromecast en Airplay-symbolen te zien?
Overzicht schermen Klara-app