Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bart Moeyaert wint "Nobelprijs voor jeugdliteratuur"

Bart Moeyaert wint "Nobelprijs voor jeugdliteratuur"

Vlaams jeugdauteur Bart Moeyaert heeft vandaag op de Bologna Children’s Book Fair de "Astrid Lindgren Memorial Award 2019" gekregen, de "Nobelprijs voor jeugdliteratuur" zeg maar. Daarmee verzilvert hij zijn zestiende nominatie. Behalve de enorme eer wint Moeyaert 480.000 euro.

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is wereldwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur. De prijs werd in het leven geroepen in 2002, ter ere van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, die dat jaar overleed. De jury koos Moeyaert dit jaar uit een lange lijst genomineerden uit meer dan 60 landen. Organisaties die kinder- en jeugdliteratuur promoten kunnen één of meerdere auteurs, illustratoren, verhalenvertellers of leesbevorderaars nomineren. In Vlaanderen zorgt de Vlaamse afdeling van de International Board on Books for Young People (IBBY) elk jaar voor de nominaties. Dit jaar was Bart Moeyaert voor de zestiende keer één van de naar voren geschoven kandidaten. Dat hij de prijs nu ook effectief mag ontvangen, is een opsteker voor de internationale uitstraling van de Vlaamse literatuur.

Voor Moeyaert was het een dag vol emoties. "Je weet al jaren dat de laureaat 's ochtends een uur of drie vóór de bekendmaking wordt opgebeld", verduidelijkt hij aan VRT NWS. "Je zit bij je telefoon maar gelooft zelf niet dat het zal gebeuren. En deze morgen, op het moment dat je het niet meer verwacht, gaat de telefoon en dan denk je "manmanman". Heel vreemd, gedurende een tiental minuten.

Bart Moeyaert is heel blij met de prijs en vooral omdat die vernoemd is naar Astrid Lindgren. "Ik ben beginnen lezen met haar", zegt de Vlaamse jeugdauteur. "Ik noem haar daardoor ook mijn derde grootmoeder." En Moeyaert geeft toe dat hij door Lindgren beïnvloed is, zowel door haar boeken als door wie ze zelf was: "eigenwijs, duidelijk makend aan mensen dat kinderen en jongeren belangrijk zijn en dat lezen belangrijk is."

Bart Moeyaert was amper negentien toen zijn debuut uitkwam in 1983. Zijn werk wordt in het Nederlands uitgegeven door Querido en is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Moeyaert kreeg al zowat elke Nederlandstalige en internationale prijs voor jeugdliteratuur. Aan dat lijstje mag hij nu ook de "Nobelprijs voor jeugdboeken" toevoegen.

(Tekst: VRT NWS)