Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethovenjaar 2020 op Klara

Beethovenjaar 2020 op Klara

Dit jaar vieren we de 250ste verjaardag van Beethoven. Het spreekt voor zich dat Klara de rode loper uitrolt voor een van de grootste genieën van de westerse cultuurgeschiedenis.

Een Beethoven-herdenkingsjaar is een groot geschenk voor een klassieke radiozender. De schitterende, tijdloze muziek van Beethoven maakt sowieso al een onmisbaar deel uit van datgene waar we bij Klara elke dag mee bezig zijn. Maar zijn 250ste verjaardag nodigt natuurlijk uit om daar nog enkele schepjes bovenop te doen!

Luister naar een gesprek met Mark Janssens tijdens Klara in deSingel over de plannen van Klara:

Klara in deSingel 2020: Mark Janssens

Hieronder vindt u een overzicht van onze belangrijkste festiviteiten van dit voorjaar en kan u doorklikken naar artikels met meer informatie per onderwerp.

Klara geeft het startschot voor het Beethoven-jaar op zaterdag 1 februari, tijdens Klara in deSingel, met uitvoeringen van zijn septet (met klarinettiste Annelien Van Wauwe en haar ensemble Carousel), de vioolsonate in D met Sylvia Huang (de enige Belgische finaliste tijdens de jongste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd), de vijfde symfonie door Symfonieorkest Vlaanderen en, als klap op de vuurpijl, de negende symfonie met Brussels Philharmonic o.l.v. Stéphane Denève.

Een dag later, op zondag 2 februari van 18u tot 20u, begint de 9-delige radioreeks ‘Beethoven’, waarin dirigent, musicoloog en groot Beethoven-kenner Jan Caeyers op zijn eigen passionele manier, vertelt over ‘de mens’ Beethoven: over zijn eigenzinnige karakter, zijn unieke werkwijzen, zijn vrienden en beschermheren, de vrouwen in zijn leven, enz. Dat alles levert bij momenten adembenemende en soms ook wel hilarische verhalen op, dat kunnen we alvast garanderen! Deze reeks zal ook beschikbaar zijn als podcast.

Vanaf maandag 3 februari portretteert het namiddagprogramma Maestro, en dit tot het einde van het jaar, grote Beethoven-vertolkers uit het verleden, maar ook van nu. Elke dag zal er een andere uitvoerder te horen zijn in twee werken van Beethoven.

Een volgend hoogtepunt volgt op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 februari, in ons avondprogramma Klara Live: vanuit Flagey presenteren zij Boris Giltburg en Brussels Philharmonic in de vijf pianoconcerto’s, een must voor elke Beethoven-adept!

Tijdens het Klarafestival, vanaf vrijdag 13 maart, verspreid over zes avonden, en dus ook in Klara Live: de complete strijkkwartetten van Beethoven door het Cuarteto Casals, een indrukwekkende marathon door één van de fijnste strijkkwartetten van het ogenblik.

  • Beethoven-marathon

Noteer alvast zondag 21 juni in uw agenda, want dan is er Beethoven around the Clock: een project van ARTE France, ARTE Duitsland/WDR. Het puike plan is: de negen symfonieën (en enkele ouvertures) van Beethoven uit te voeren in evenveel Europese steden, beginnend in Bonn (om 13u), met de eerste symfonie, en eindigend in Wenen om 21u met de 9e symfonie. Brussel komt aan de beurt om 16u, met de 4e symfonie en de Egmont-ouverture. Klara springt mee aan boord, en zendt dit hele feest uit!

Beethoven-expert Jan Cayers stelde deze exquise cd-collectie samen. Het is een persoonlijke selectie uit het oeuvre van de componist, met een neus, of beter: oor voor uitzonderlijke en historische uitvoeringen. Op vier cd’s krijgt u een prachtig beeld van het genie van Beethoven. Maar voorbij al dat geniale moet u vooral op zoek gaan naar de schoonheid van zijn muziek. Te koop in de platenhandel en via de webwinkels.

Sander De Keere trekt in Overal Klassiek door Europa in het spoor van de grote componisten. In deze aflevering vertelt hij het verhaal van Beethoven en de vogels van Wenen. De vogels in de natuur rond Wenen waren een grote inspiratiebron voor Beethoven. Sander wandelt in de voetsporen van de grootmeester en gaat op zoek naar dé inspiratiebron voor onder andere de 5de Symfonie.

© VRT
Dit jaar viert Klara de 250ste verjaardag van Beethoven.