Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Benjamin Britten en Leonard Bernstein waren niet meteen de beste vrienden!"

"Benjamin Britten en Leonard Bernstein waren niet meteen de beste vrienden!"

Dat vertelt Dr Lucy Walker van de Britten-Pears Foundation in Aldeburgh. Maar waarom niet? Luister hier naar het antwoord.
The Red House - Lucy Walker

Britten en Berstein waren generatiegenoten. Britten werd geboren in 1913, Bernstein in 1918. Ze componeerden en dirigeerden allebei, waren goede pianisten, Britten was gay en Bernstein bi, en toch waren het ook heel verschillende mensen. De eerder gereserveerde Britten in pak en das versus de flapuit Bernstein die in z'n jonge jaren graag poseerde in bloot bovenlijf en met een sigaret tussen de lippen. Britten vond Bernstein maar een weinig beschaafde en eerder brutale kerel. Een clash tussen de Engelse sfeer en de Amerikaanse.

Toch zou Bernstein de Amerikaanse première van de opera Peter Grimes dirigeren. Uit respect voor de muziek en de mens Britten die hij, Bernstein, omschreef als "een man die in een tijd en een wereld leefde die hem eigenlijk niet lag!" Ook op wat achteraf het laatste concert van de dirigent Bernstein bleek te zijn, klonk muziek van Benjamin Britten.

Meer over beide heren op woensdag 24 oktober in Maestro tijdens de Bernstein 14-daagse.