Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bernardo Bertolucci overleden

Bernardo Bertolucci overleden

De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci is overleden. Dat melden Italiaanse media waaronder de RAI. Bertolucci was al geruime tijd ziek. We kennen hem van films als "Last tango in Paris" en "The last emperor", waarvoor hij 2 Oscars won. Bertolucci begon zijn carrière als regisseur in de jaren 60 met films als "La commaro secca" (1962), "Prima della rivoluzione" (1964) en "Ballata da un miliardo" (1967). In 2012 maakte hij "Io e te", zijn laatste film. Bernardo Bertolucci werd 77.

Bertolucci begon zijn carrière als regisseur in de jaren 60 met films als "La commaro secca" (1962), "Prima della rivoluzione" (1964) en "Ballata da un miliardo" (1967).

Nadien ging Bertolucci in de VS aan de slag. Daar maakte hij onder meer de controversiële film "Last tango in Paris" met Marlon Brando en Maria Schneider in de hoofdrollen, goed voor 2 Oscarnominaties in de categorieën beste regisseur en beste acteur in een hoofdrol.

Enkele jaren geleden belandde Bertolucci in het oog van de storm omdat hij in een interview had gezegd dat een verkrachtingsscène in de film niet geacteerd was. Zelf zei hij nadien dat het om "een belachelijk misverstand" ging.

In 1976 maakte hij "1900" of "Novecento", een film over de klassenstrijd in Italië in de 20e eeuw met 2 vrienden die allebei in 1900 zijn geboren, maar nadien uiteen groeien. Deze keer waren de hoofdrollen voor Robert De Niro, Gérard Depardieu, Burt Lancaster en Donald Sutherland.

Zijn magnum opus is mogelijk "The last emperor" uit 1987 over de laatste keizer van China. Voor die film kreeg hij van de Volksrepubliek China de toestemming om in de Verboden Stad in Peking te filmen. De film won liefst 9 Oscars waaronder die voor beste film. Persoonlijk won Bertolucci 2 Oscars: die voor beste regisseur en voor beste bewerkte scenario.

Nadien maakte Bertolucci nog bekende films als "The sheltering sky" (1990), "Little Buddha" (1993, met Keanu Reeves en Bridget Fonda) en "Stealing beauty" (1996, met Jeremy Irons en Liv Tyler). In 2012 maakte hij "Io e te", zijn laatste film.

Bron: VRT NWS