Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Happy Birthday, Leonard Bernstein!

Happy Birthday, Leonard Bernstein!

Op 25 augustus 2018 wa het precies honderd jaar geleden dat componist en dirigent Leonard Bernstein geboren werd. Herbeluister in dit artikel het gesprek met Jeroen D'hoe in Belmondo en bekijk beeldmateriaal uit 1968 toen hij te gast was op het Festival van Vlaanderen in Gent en Brussel.

Leonard Bernstein was een sleutelfiguur in de muziekgeschiedenis van de 20ste eeuw. Hij versmolt klassieke muziek met invloeden uit jazz en wereldmuziek. Hij beïnvloedde heel wat componisten. Jeroen D'hoe was 12 toen hij het werk van Bernstein leerde kennen, en was meteen verkocht. 

Jeroen D'hoe over Leonard Bernstein

Archiefvideo: Tienerklanken over Bernstein

Eind september 1968 was Bernstein de centrale gast in een aflevering van Tienerklanken. Regine Clauwaert had in haar uitzending uiteraard een pak muzikale onderwerpen, maar liet ook zoon Alexander Bernstein en dochter Jamie Bernstein aan het woord. 

Archiefvideo: Leonard Bernstein geeft persconferentie op Zaventem (1968)

Dat zowel Tienerklanken als Het Journaal Bernstein uitgebreid aan bod lieten komen, heeft natuurlijk alles te maken met de komst van de New York Philharmonic met zijn chef-dirigent Leonard Bernstein naar ons land in 1968. Zij traden namelijk op tijdenshet Festival van Vlaanderen in Gent en Brussel. Onmiddellijk na de landing op Zaventem gaf Bernstein een persconferentie om zijn bezorgdheid over het lot van Europa uit te drukken. Enkele dagen voordien was Rusland namelijk in Tsjechoslovakije binnengevallen. We zien nog Jan Briers en Karel Aerts de dirigent begroeten. Toen kon dat nog op de landingsbaan zelf.