Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dossier: Bruegel

Dossier: Bruegel

Vandaag, 9 september 2019, is het precies 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude in Brussel overleed. Hij woonde in de buurt van de Kapellekerk en ligt daar ook begraven, samen met zijn vrouw die 9 jaar later stierf. Het afgelopen jaar waren er heel wat activiteiten om de schilder te herdenken en opnieuw voor het voetlicht te plaatsen. Sommige expo's lopen nog of moeten nog beginnen. Maar wie was Bruegel en hoe hebben we hem dit jaar leren kennen? Een overzicht.

Het belangrijkste evenement was de grote tentoonstelling in Wenen, van oktober 2018 tot dit voorjaar, die bijna een half miljoen kijkers lokte, een record voor het Kunst Historisches Museum. De expo maakte duidelijk dat Bruegel een van onze grootste kunstenaars aller tijden is en nog altijd geliefd bij het publiek. Ook Pompidou was er en Chantal Pattyn sprak met cocurator en Breugelspecialist Manfred Sellink en met Jeroen Olyslaegers die beweert dat de Dulle Griet een man is. U kan deze reportage bovenaan deze pagina integraal herbekijken.

Van "Pier den Drol" tot universeel kunstenaar

Maar hoe zat het ook alweer met de familie Bruegel? Pieter Bruegel de Oude is de stamvader van verschillende generaties schilders met de namen Bruegel en Teniers. Naar aanleiding van de grote overzichtsexpo in Wenen, bracht VRT NWS een portret van de kunstenaar, dat u hier kunt herlezen.

Bruegel was tijdens zijn leven al populair. Zijn prenten werden over heel Europa verspreid. Met prenten worden gravures, etsen en houtsneden bedoeld, waarvoor Bruegel de tekeningen leverde. Van één koperen etsplaat konden tot 1000 of 1500 prenten worden gedrukt en die vonden gretig aftrek. Bozar dook in het prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België en diepte prenten op uit de eeuw van Bruegel. Hier kunt u het verslag van die tentoonstelling herlezen.

Joannes en Lucas van Doetecum naar Pieter I Bruegel, Kermis van Sint-Joris, ets met burijngravure, 1560, KBR – Prentenkabinet, S.II 80368

Hele generaties kunstenaars hebben zich laten inspireren door Bruegel, van tijdgenoten van hem, tot nu bij ons, tot in Iran en Afrika. In het Kasteel van Gaasbeek liep de tentoonstelling "Feast of fools" waarin de erfenis van Bruegel centraal stond. U kunt het verslag van die tentoonstelling hier herlezen.

Ook Klara heeft flink wat aandacht besteed aan Bruegel. Zo hebben we een 'Bruegel'-podcast. Daar vertelt Leen Huet meer over het leven van Pieter Bruegel de Oude. Klik hier om de 10 afleveringen gratis te downloaden.

En ook in Pompidou kwam hij regelmatig ter sprake.

  • Op dinsdag 18 september 2018 sprak Nicky Aerts in Pompidou met Hilde De Clercq, directeur van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Zij gaf uitleg bij de restauratie van 'Dulle Grie't door Livia Depuydt.
  • Chantal Pattyn sprak op donderdag 4 oktober 2018 met Manfred Sellink en Jeroen Olyslaegers over de tentoonstelling in het Kunsthistorisches Museum in Wenen.
  • Op donderdag 20 december 2018 sprak Chantal Pattyn met kunsthistorica Tine Luk Meganck over Bruegels Wintertaferelen. 
    Deze uitzendingen kan u hieronder alvast beluisteren en downloaden
Podcast Pompidou - donderdag 20 december
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Podcast Pompidou - donderdag 4 oktober 2018
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Hilde De Clercq geeft uitleg bij de restauratie van De 'Dulle Griet' in Pompidou
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Valerius De Saedeleer, Sneeuwlandschap

Bruegel ook dit najaar nog volop te ontdekken

Ook in het najaar zijn er nog heel wat activitein waarin Bruegel centraal staat. Zo loopt in het openluchtmuseum van Bokrijk nog tot 20 oktober "De wereld van Bruegel" met volkse taferelen van de schilder.

In het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen kunt u permanent een van de topstukken van Bruegel ontdekken, het schilderij "Dulle Griet". Vanaf 5 oktober krijgt de "Dulle Griet" gezelschap van meesterwerken uit de 15de- en 16de eeuw die ontdekt werden door twee Antwerpse verzamelaars, Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn.

Dulle Griet, 1561, PIeter Bruegel de Oude, olieverf op paneel

Vanaf volgende week start in het Atomium in Brussel de belevingstentoonstelling "Bruegel. A poetic experience". Aan de hand van repoducties en interactieve installaties kunt u zich er volledig onderdompelen in de wereld en persoonlijkheid van Bruegel.

Voor meer activiteiten die nog lopen of op stapel staan, klik hier.

"Weg van het meesterwerk"

Op 4 september beet het schilderij "De korenoogst" van Bruegel de spits af in het nieuwe Canvasprogramma "Weg van het meesterwerk". U kunt die aflevering nog herbekijken tot 18 oktober op VRT NU, via deze link.

Lees ook

Hieronder kan u doorklikken naar andere artikels op onze website over Bruegel.

Bron: VRT NWS en eigen redactie