Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Download alle afleveringen van Café Boon als podcast

Download alle afleveringen van Café Boon als podcast

Pat Donnez en Heleen Debruyne – allebei gepassioneerde radiomaker en auteur - hebben tijdens de krokusvakantie Louis Paul Boon binnenstebuiten gekeerd. Hoe relevant is deze gigant van de Nederlandse letteren veertig jaar na zijn dood nog? In vier afleveringen gingen Heleen en Pat – samen met bevoorrechte getuigen en sprankelende kenners - op zoek naar Boons wereld, dwalen ze rond in het leven gelijk het leven was en hoezeer het leven vandaag hetzelfde is gebleven of veranderd.

Maandag 04 maart - De Kapellekensbaan

Boons magnum opus. 'Ge leest de eerste regel, en zit er reeds middenin. Als wrakhout zijt ge op de stroom van dit proza. En het eindigt met die fenomenale laatste zin: Het leven gelijk het leven is.’ Wat blijft er van die Kapellekensbaan – metafoor voor Vlaanderen, bij uitbreiding Europa en de wereld – vandaag nog over?
Gasten van Pat en Heleen zijn Boonbiograaf Kris Humbeeck en stedelijk planoloog Eric Corijn.

Dinsdag 05 maart - Mijn Kleine Oorlog

De tedere anarchist werd Boon genoemd. Het is een label waar je veel kanten mee op kunt, maar in deze aflevering gaan we dieper in op de ‘sociaal bewogen’ Boon. De man die de mensen eerst ‘een geweten wil schoppen’ in Mijn Kleine Oorlog en daar vijftien jaar later aan toevoegt: ‘wat heeft het alles voor zin.’
Gasten van Pat en Heleen zijn Boonkenner Matthijs de Ridder en onderzoeksauteur Chris De Stoop.

Woensdag 06 maart - Pieter Daens 

Vóór de film en de musical was er de roman: Pieter Daens of Hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht. Het verhaal over de 19de-eeuwse rebelse priester Adolf Daens en zijn broer de uitgever en journalist Pieter. Een aflevering over economie, maatschappelijke relevante journalistiek toen en hoe vandaag de markt en de media tegen een rotvaart veranderen naar een contentmakers gedreven businessmodel.
Gasten van Pat en Heleen zijn Boonbiograaf Kris Humbeeck en mediaprof en politica Katia Segers.

Donderdag 07 maart - Mieke Maaikes obscene Jeugd

Boon was een befaamde collectioneur van blote vrouwen. Vijfentwintigduizend kon hij er op de kop tikken die hij onderbracht in zijn Fenomenale Feminatheek. Maar Boon schreef ook graag over de meisjes. Zoals Mieke Maaikes Obscene Jeugd, over professor Stijvekleut en zijn opgerichte roede waarin de pagina’s zijn vervangen door vagina’s. Boon werd vies Louiske genoemd, had in zijn plastisch werk een voorliefde voor hele jonge – vaak plassende – meisjes. Wat moeten we daar vandaag mee?
Gasten van Pat en Heleen zijn Boonkenner Matthijs de Ridder en filmmaakster Saddie Choua.

Van maandag 4 tot en met donderdag 7 maart 2019, na het nieuws van 17 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.

Podcast

U kan de podcastversie van 'Café Boon' vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify, Soundcloud en uiteraard ook via RSS. En u kan de afleveringen ook hieronder via de audiospelers downloaden.

Podcast Café Boon - Aflevering 1: De Kapellekensbaan
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Podcast Café Boon - Aflevering 2: Mijn Kleine Oorlog
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Podcast Café Boon - Aflevering 3: Pieter Daens
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Podcast Café Boon - Aflevering 4: Mieke Maaikes obscene Jeugd
Klik hier om dit audiobestand te downloaden