Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Chef-dirigente Elim Chan: klaar voor het grote werk

Chef-dirigente Elim Chan: klaar voor het grote werk

Wie in Antwerpen komt, kan er niet naast kijken: overal in de stad hangen affiches van Elim Chan met het opschrift: Zeg maar Elim. Dat zegt iets over de toegankelijkheid van de nieuwe jonge chef-dirigente van het Antwerp Symphony Orchestra. Voor haar inauguratieconcert van 4 oktober koos ze voor de jonge violiste Vilde Frang en profileert ze zich meteen met een groot meesterwerk: Le Sacre du Printemps van Igor Stravinski.

Haar koorleider zag in de 13-jarige Chan een dirigente. Elim Chan studeerde wel muziek, maar koos aanvankelijk voor een universiteitsopleiding psychologie. Tot ze uiteindelijk voor haar ware passie durfde te gaan. Vijf jaar geleden werden haar muziekstudies in de V.S. bekroond met een eerste prijs op de Donatella Flick dirigentenwedstrijd. Dat werd het begin van een ongetwijfeld spannende carrière.
Met het Antwerp Symphony Orchestra klikte het goed tijdens gastproducties in de voorbije seizoenen. Op 4 oktober begon het echte werk. Als chef-dirigente kan en moet ze verder gaan dan als gastdirigente. Ze kan dieper gaan en mee de ambitie, de sound en het profiel van het orkest bepalen. Dit is een nieuw hoofdstuk voor orkest en dirigente. En o ja, ze is bijna 33 en een vrouw, maar dat laatste zou al lang geen issue meer mogen zijn. 

Op haar inauguratieconcert van 4 oktober koos ze voor vrouwen, jeugd en durf, met werken van de Amerikaans-Russische componiste Lera Auerbach, met Vilde Frang als soliste in Bruchs vioolconcerto en tenslotte met Le Sacre du Printemps, een ongelooflijk energiek en subliem werk, waarmee Stravinski in 1913 een grote rel schopte. Voor Klara maakte de dirigente even tijd om aan presentatrice Lut Van der Eycken te vertellen hoe ze zich voelde net voor haar belangrijke concert en waarom ze voor dit programma koos. Toi, toi, Elim!

  • Herbeluister het inauguratieconcert dat rechtstreeks op Klara werd uitgezonden vanuit de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen op Klara.be en de Klara-app.
  • Luister hieronder naar Elim Chan in gesprek met Lut Van der Eycken
Elim Chan net voor haar inauguratieconcert van 4 oktober
Elim Chan over de combinatie Auerbach-Stravinsky in haar inauguratieconcert