Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cineast Bong Joon-ho wint Gouden Palm, broers Dardenne krijgen regieprijs in Cannes

Cineast Bong Joon-ho wint Gouden Palm, broers Dardenne krijgen regieprijs in Cannes

De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho heeft de Gouden Palm gewonnen op het 72e Filmfestival van Cannes met 'Parasite'. Het Belgische cineastenduo Jean-Pierre en Luc Dardenne werden door de jury van het festival gelauwerd met de prijs voor beste regie voor hun film 'Le jeune Ahmed'. De Dardennes konden geschiedenis schrijven op de Croisette door de Gouden Palm voor de derde keer te winnen, maar dat is niet gelukt.

De tragikomische film "Parasite" van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho heeft de Gouden Palm gewonnen op het Filmfestival van Cannes. Het is de eerste grote onderscheiding voor Bong Joon-ho op het Filmfestival van Cannes. De regisseur is bekend van de cultfilms "Barking dogs never bite", "Mother" en "Snowpiercer".

De jury van het Filmfestival heeft ook twee Belgische producties gelauwerd. De broers Dardenne werden onderscheiden met de prijs voor beste regie voor "Le jeune Ahmed". Jean-Pierre en Luc Dardenne konden geschiedenis schrijven door de Gouden Palm voor de derde keer te winnen, maar dat is niet gebeurd.

De voorbije decennia zijn de Dardennes verschillende keren gelauwerd op de Croisette. Ze wonnen de Gouden Palm met "Rosetta" en "L'enfant". Hun films "Le silence de Lorna", "Le gamin au vélo" en "Deux jours, une nuit" werden in andere categorieën gelauwerd.

De Belgische regisseur César Diaz won de Caméra d'Or (beste filmdebuut) met "Nuestras madres". Hij volgt daarmee Lukas Dhont op, die vorig jaar met zijn film "Girl" die prijs in de wacht sleepte.

De meest gehypete film in de officiële selectie van het filmfestival, "Once upon a time in Hollywood" van Quentin Tarantino, greep naast de prijzen. De Spaanse acteur Antonio Banderas en de Britse actrice Emily Beecham wonnen de acteursprijzen.

Op woensdag 22 mei vertelde onze filmman Lieven Trio in Espresso over 'Once Upon a Time in Hollywood' de nieuwe film van Quentin Tarantino en 'Le jeune Ahmed', de jongste prent van de broers Dardenne die maandag in première ging. Dat gesprek kan u hieronder nog eens herbeluisteren.

Le jeune Ahmed

Het palmares van het 72e Filmfestival van Cannes

Gouden Palm "Parasite" (Bong Joon-ho)

Grote prijs van de jury "Atlantique" (Mati Diop)
Prijs van de jury (twee laureaten)

  • "Bacurau" (Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles)
  • "Les misérables" (Ladj Ly)

Beste regisseur Jean-Pierre en Luc Dardenne ("Le jeune Ahmed")

Beste acteur Antonio Banderas ("Dolor y Gloria")
Beste actrice Emily Beecham ("Little Joe")
Beste scenario "Portrait de la jeune fille en feu" (Céline Sciamma)

Speciale prijs van de jury "It must be heaven" (Elia Suleiman)

Beste kortfilm "The distance between us and the sky" (Vasilis Kekatoz)
Caméra d'Or (beste debuut) "Nuestras madres" (César Diaz)

Bron: Ludwig De Wolf voor VRT NWS

Lieven na Cannes 2019