Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Componist, dirigent en pianist André Previn overleden

Componist, dirigent en pianist André Previn overleden

Hij was vooral eind jaren 50 begin jaren 60 actief als componist van filmmuziek. Daarna legde hij zich meer toe op dirigeren, en op klassieke bewerkingen van zijn en andere filmmuziek, onder meer een operaversie van "A Streetcar named Desire". Hij werd bijna 90.

Andreas Ludwig Priwin is in Berlijn geboren in de lente van 1929. De joodse familie Priwin vluchtte voor de nazi's, eerst naar Parijs, dan naar de Verenigde Staten. Muziekstudent André Previn, zoals hij intussen heette, verdiepte zich eerst in de jazz. Als 15-jarige trad hij al op in grote concertzalen, en nam hij platen op. Hij speelde onder meer samen met Dizzy Gillespie en Billie Holiday. In 1956 ontving hij de eerste gouden plaat in de geschiedenis van de jazz voor een vroege versie van "My Fair Lady'' met zijn trio. Previn speelde piano.

Vanmorgen in Espresso blikte Mark Janssens terug op zijn leven en carrière. Dat gesprek kan u via onderstaande audiospeler herbeluisteren.

Mark Janssens over André Previn

Van piano naar dirigeerstokje, van jazz naar filmmuziek

Zijn filmcarrière begon hij als dirigent. Hij leidde de opnames van "Kiss me Kate" in 1953, en veel later van "Jesus Christ Superstar" in 1973, van de eerste "Rollerball" in 1975 en van "Elephant Man" van David Lynch in 1980. In 1968 werd hij muziekdirecteur van het London Symphony Orchestra.

Uiteraard is hij het meest bekend voor zijn arrangementen en bewerkingen van composities voor films. Daarvoor kreeg hij 4 oscars en 2 grammy's: "Gigi" (1958), "Porgy en Bess" (1959), "Irma la Douce" (1963) en "My Fair Lady" (1964). Tussen haakjes, hij schreef de muziek voor de serie "Lassie". 

Goed gevuld persoonlijk leven

André Previn trouwde en scheidde 5 keer, onder meer met Mia Farrow van 1970 tot 79, en met violiste Anne-Sophie Mutter voor wie hij een concert schreef. In 1991 bracht hij zijn mémoires uit onder de titel "No Minor Chords".

Bron: VRT NWS