Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
DAB+ luisteren verdrievoudigd op 1 jaar tijd - Maak dankzij de Top 100 kans op een DAB+ toestel!

DAB+ luisteren verdrievoudigd op 1 jaar tijd - Maak dankzij de Top 100 kans op een DAB+ toestel!

In Vlaanderen wordt er steeds meer digitaal naar radio geluisterd. 26% van het totale luistervolume is ondertussen digitaal. De stijging is het sterkst bij DAB+, van 3% vorig jaar naar 9% dit jaar. Dit blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid die streeft naar verdere digitalisering van het radiolandschap. De start van de Week van de digitale radio viel op maandag 4 november samen met de start van de stemming voor de Klara Top 100.

In 2018 gebeurde 3% van het digitaal radio luisteren via DAB+, in 2019 is dat getal verdrievoudigd (9%). Meer dan de helft van de Vlaamse bevolking kent DAB+ (55%), zowel spontaan als met wat hulp, en meer dan één op vier heeft reeds een DAB+ toestel of wil er een kopen. Ondertussen zijn er in België al ruim 841.000 toestellen verkocht die DAB+ kunnen ontvangen. Er wordt ook steeds vaker in de auto geluisterd naar DAB+. Uit de recentste cijfers blijkt dat in de eerste helft van 2019, in 39% van de nieuw verkochte wagens DAB+ standaard aan boord zit, vorig jaar was dit over een heel jaar 31% (bron: JATO Dynamics en GfK). Dit aantal zal nog sterker stijgen aangezien er vanuit de Europese Commissie een richtlijn is uitgevaardigd die bepaalt dat autofabrikanten en importeurs verplicht zijn om vanaf 20 december 2020, DAB+ standaard aan boord te hebben in elke nieuw verkochte wagen.

Week van de digitale radio

Alle Vlaamse landelijke radiostations en hun themakanalen zijn terug te vinden op DAB+: Radio 1, Radio 2 (alle regio’s), Studio Brussel, MNM, MNM Hits, Klara, Klara Continuo, VRT NWS, Joe, Joe 70’s, Joe 80’s, Joe 90’s, Joe easy, Qmusic, Q-Maximum Hits, Q-Foute Radio, Willy, NRJ en Nostalgie. Samen met de andere Vlaamse stations die ook op DAB+ overal in Vlaanderen uitzenden, namelijk: BBC World Service, Family Radio, Stadsradio Vlaanderen, Roxx, TOPradio, RTBF Mix, VBRO, VBRO Evergreen en Radio Maria wordt er gezamenlijk ingezet op DAB+. Op 4 november startte de Week van de Digitale Radio. Tijdens deze week promoten de zenders de kwaliteit en voordelen van DAB+ met verschillende campagnes en acties. DAB+ biedt luisteraars o.a. meer radiozenders, digitale geluidskwaliteit en is gratis te ontvangen.

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Media en Jeugd is tevreden dat niet alleen de kennis over DAB+, maar ook het luisteren via DAB+ en het aantal toestellen zo snel gegroeid is. “Dit bewijst meer dan ooit dat DAB+ de toekomst van radio is: betere kwaliteit, groter gebruiksgemak, ruimer aanbod, zuiniger qua energie, …. De Vlaamse regering trekt dan ook resoluut de kaart van DAB+ en ik ben blij dat de volledige sector een succes wil maken van de transitie van FM naar DAB+,” aldus Dalle. “De mediawereld is in volle transitie. Ook internationaal willen we die boot niet missen. Ikzelf zal dan ook zowel inhoudelijk als financieel dit project blijven ondersteunen door mijn volle medewerking binnen de stuurgroep Digitale Radio Vlaanderen verder te zetten.

Win DAB+ toestellen tijdens de stemming én tijdens de uitzending van de Klara Top 100

Omdat de Week van de Digitale Radio én de lancering van de stemming van de Klara Top 100 perfect samenvielen, maakt u zowel als stemmer als luisteraar van de Klara Top 100 kans op een DAB+ toestel. Als u tijdens de stemming bij een nummer (of meerdere nummers) een herinnering meestuurt, maakt u alvast kans. Maar we begrijpen ook dat niet iedereen zo'n verhaal te vertellen heeft, dus zijn er ook tijdens de uitzending van de Klara Top 100 op zaterdag 23 en zondag 24 november 2019 een aantal spelmomenten voorzien. Als u dan aan het luisteren bent, en u bezorgt ons een juist antwoord, dan kan u ook nog een toestel winnen. Meer details over de wedstrijd tijdens de uitzending, zullen onze presentatoren u op dat moment vertellen. Wilt u alvast uw kans wagen via de stemming, dan kan dat via deze link. Veel succes!

>> Klik hier en breng uw stem uit voor de Klara Top 100 (link opent in nieuw venster)

Bekijk hier de Infographic IPSOS België
Bekijk hier het volledige rapport