Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Win duotickets voor de performance Dark Numbers in Monty

Win duotickets voor de performance Dark Numbers in Monty

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart 2019 kan u in de Antwerpse Monty gaan kijken naar Dark Numbers. Voor deze performance nodigt de in Bosnië geboren theatermaakster Tea Tupajić veteranen van het Nederlandse bataljon Dutchbat III uit om hun verhaal te vertellen. En u maakt kans op duotickets voor de voorstelling van vrijdag 29 maart.

Gedurende de Bosnische oorlog in de jaren ’90 stond Dutchbat III onder het commando van de Verenigde Naties. Het was hun taak om de moslimenclave Srebrenica als safe zone te beschermen. Op 11 juli 1995 namen Bosnisch–Servische troepen onder het bevel van Generaal Mladic de stad in. De bevolking zocht daarop massaal bescherming in het door Dutchbat III beveiligde gebied. Onder het voorwendsel de bevolking te evacueren, werden de vrouwen en kinderen in bussen weggevoerd. Mladic verzekerde Dutchbat III dat de resterende mannen en jongens veilig waren en kort erna zouden volgen.

Op 21 juli verliet Dutchbat III de enclave. In de daaropvolgende dagen werden meer dan 8000 moslimmannen en –jongens door Bosnisch–Servische troepen vermoord.

Met het geloof dat kunst ruimte kan bieden voor antwoorden die het juridische proces nooit kon geven, opent Tupajic één van de donkerste verhalen uit de recente Europese geschiedenis. In 2004 verklaarde het Internationaal Strafhof in Den Haag de gebeurtenissen tot een daad van genocide. Kofi Annan noemde het de ergste misdaad die op Europese bodem was begaan sinds de Tweede Wereldoorlog.

DARK NUMBERS presenteert intense en ongecensureerde verhalen van de Dutchbat–veteranen. Wie waren deze jonge mannen en vrouwen? Wat motiveerde hen naar een oorlog te gaan die niet van hun was? Hoe gaan ze om met de eigen heftige ervaringen en de oordelen van anderen die er niet bij waren? Welke beelden houden hen nu nog wakker?

Achtergrond bij dit verhaal

In de video op deze pagina kan u kijken naar het hallucinant gesprek tussen de Nederlandse luitenant-kolonel Karremans en de Servische generaal Ratko Mladic. Karremans was op dat ogenblik commandant van het UN Dutchbat III-kamp. Hij 'onderhandelde' met de Servische bevelhebber Mladic over een vrije aftocht voor de ingesloten burgers. De dramatische afloop is gekend.

Klik hier voor meer informatie over deze voorstelling.

Wedstrijd

Wij mogen duotickets weggeven voor de voorstelling van vrijdagavond 29 maart

Klik hieronder op 'neem deel' en vul het wedstrijdformulier in

Graag alleen meespelen als u op vrijdagavond 29 maart in Monty kunt geraken. De datum en het uur van de voorstelling liggen uiteraard vast.

Meespelen kan tot maandagavond 18 maart 2019 om middernacht.