Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Amerikaanse violiste Stella Chen wint #violin2019

De Amerikaanse violiste Stella Chen wint #violin2019

De Amerikaanse violiste Stella Chen wint de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2019.

De lichting jonge violisten aan het werk kunnen horen, allemaal met de hoop om opgemerkt te worden en een mooie carrière te kunnen uitbouwen. Heel wat onder hen, die de finale niet haalden, reizen ondertussen verder de wereld rond in de hoop op internationale erkenning.

Meruert KarmenovaZo begint aanstaande woensdag de “Concours Musical International de Montréal”. Niet minder dan 14 van de 24 kandidaten daar namen ooit deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Eén van hen is Fumika Mohri, 6e laureate in 2015, die datzelfde jaar de 2e prijs in het Paganini concours behaalde. Na afloop van die wedstrijd op 5 juni reist zij ook nog eens door naar het Tsjaikovski concours, een van de andere topwedstrijden die op 17 juni begint in Moskou. Daar komt ze o.a. Stephen Kim, de 3e prijs vanavond, en onze landgenoot Marc Bouchkov, laureaat van de Elisabethwedstrijd 2012, weer tegen. En terwijl wij hier de finale van deze wedstrijd volgden, werd Meruert Karmenova - hier in Brussel twee weken geleden nog halve finaliste - eerste op de Vienna Classic Strings International Competition.

© VRT rr
Stella Chen

Vier jaar lang krijgt Stella Chen de “Huggins”-Stradivarius uit 1709, uitgereikt door de Nippon Music Foundation, in bruikleen. Misschien is het ook wel interessant te vermelden dat deze stichting meerdere ex-winnaars en laureaten ook na die vierjarige periode blijft steunen. Zo spelen Akiko Suwanai (1989), Sergey Khachatryan (2005), Ray Chen (2009) en Suyoen Kim (2009) nog steeds op topviolen van de stichting.

Muziek is geen exacte wetenschap. De enige objectieve criteria zijn intonatie en respect voor de partituur. Musici zijn zij die dit respect hoog in het vaandel dragen en van daaruit hun uitvoering opbouwen.

© VRT rr
Stella Chen
 1. Stella Chen - met haar mooie en eerlijke vertolking van het vioolconcerto van Tsjaikovski en haar mooie toonvorming.
 2. Timothy Chooi - die dus niet alleen het publiek maar ook de jury wist te charmeren.
 3. Stephen Kim – die het vooral van powerplay moet hebben.
 4. Shannon Lee - die zelfs in het donker onverstoorbaar haar prestatie verderzette.
 5. Júlia Pusker - die een heel mooie Beethoven vertolkte.
 6. Ioana Cristina Goicea - de enige die dit jaar Sjostakovitsj koos, maar die vooral indruk maakte in de halve finale met de sonate van Enescu.

Niet-geklasseerde finalisten:

 • Luke Hsu
 • Sylvia Huang
 • Seiji Okamoto
 • Eva Rabchevska
 • Ji Won Song
 • Yukiko Uno
© VRT rr
Stella Chen