Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Modernisten 1 | Huib Hoste

De Modernisten 1 | Huib Hoste

Jos Vandenbreeden woont in uniek modernistisch erfgoed van architect Huib Hoste, volgens Le Corbusier de eerste modernistische architect in België. In 1934 verrijst Woning Lens als modernistisch manifest op de Schuttersvest in Mechelen, een spectaculair gebouw tussen de 19e-eeuwse andere woningen.

Vincent Verelst is bezeten door modernistische architectuur. In deze negendelige online videoreeks De Modernisten gaat hij op zoek naar wat deze architecten als Renaat Braem, Peter Callebout en Willy Van Der Meeren dreef. Vincent bezoekt privéwoningen van onze belangrijkste modernistische architecten die elk op hun manier een invulling gaven aan de moderne architectuur. De huidige bewoners van de woningen nemen Vincent mee in de woning. Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief in Brussel, vult het verhaal verder aan.

Negen afleveringen lang probeert Vincent samen met de bewoners en Jos Vandenbreeden te achterhalen waar deze Belgische modernisten zich tegen afzetten, maar vooral waar ze hun inspiratie haalden.

De Modernisten. Een online Klara-reeks gemaakt door Vincent Verelst, Steffen Verpoorten, Kris Van de Voorde en Isa Tubbax.