Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Modernisten 4 | Lucien Engels

De Modernisten 4 | Lucien Engels

Lucien Engels, als piepjonge architect sluit hij al aan bij de opkomende modernistische bouwstijl van zijn tijd. Hij gaat heel intuïtief te werk en heeft een duidelijke sculpturale aanpak. In de late jaren 50 doet hij inspiratie op tijdens een Amerikareis. Daar ziet hij gebouwen van de grote Bauhausmannen zoals Mies van der Rohe en Gropius. Die reis zou Engels blijvend veranderen.

Vincent Verelst is bezeten door modernistische architectuur. In deze negendelige online videoreeks De Modernisten gaat hij op zoek naar wat deze architecten als Renaat Braem, Peter Callebout en Willy Van Der Meeren dreef. Vincent bezoekt privéwoningen van onze belangrijkste modernistische architecten die elk op hun manier een invulling gaven aan de moderne architectuur. De huidige bewoners van de woningen nemen Vincent mee in de woning. Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief in Brussel, vult het verhaal verder aan.

Negen afleveringen lang probeert Vincent samen met de bewoners en Jos Vandenbreeden te achterhalen waar deze Belgische modernisten zich tegen afzetten, maar vooral waar ze hun inspiratie haalden.

De archiefbeelden zijn afkomstig uit het archief van Lucien Engels, dat door A&D 50 wordt beheerd.

De Modernisten. Een online Klara-reeks gemaakt door Vincent Verelst, Steffen Verpoorten, Kris Van de Voorde en Isa Tubbax.