Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Modernisten 6 | Renaat Braem

De Modernisten 6 | Renaat Braem

Renaat Braem, socialist in hart en nieren, ontwerpt grote blokken zoals het Kiel in Antwerpen. Jaren later herontdekt hij de art nouveau en zijn architectuur verandert. Alles wordt vloeiender en organisch. Helemaal in die stijl, ontwerpt de architect in 1966 een woning voor Gerard Alsteens, de bekende cartoonist GAL. Voor Braem een “gedroomde opgave voor een gedroomde klant”. Uiteindelijk zou GAL er nooit wonen. Maar gelukkig woont er nu eindelijk toch een Alsteens, GAL's nichtje Lotte.

Vincent Verelst is bezeten door modernistische architectuur. In deze negendelige online videoreeks De Modernisten gaat hij op zoek naar wat deze architecten als Renaat Braem, Peter Callebout en Willy Van Der Meeren dreef. Vincent bezoekt privéwoningen van onze belangrijkste modernistische architecten die elk op hun manier een invulling gaven aan de moderne architectuur. De huidige bewoners van de woningen nemen Vincent mee in de woning. Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief in Brussel, vult het verhaal verder aan.

Negen afleveringen lang probeert Vincent samen met de bewoners en Jos Vandenbreeden te achterhalen waar deze Belgische modernisten zich tegen afzetten, maar vooral waar ze hun inspiratie haalden.

De archiefbeelden zijn afkomstig uit het archief van Renaat Braem, van het VAi (Vlaams Architectuurinstituut), Agentschap Onroerend Erfgoed, A&D 50, CIVA en Sint-Lukasarchief Brussel.

De Modernisten. Een online Klara-reeks gemaakt door Vincent Verelst, Steffen Verpoorten, Kris Van de Voorde en Isa Tubbax.