Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Modernisten 7 | Paul Felix

De Modernisten 7 | Paul Felix

Paul Felix speelt in de jaren 1950 een belangrijke rol in de doorbraak van de moderne architectuur in België. Samen met beeldhouwer Roger Bonduel en glaskunstenaar Michel Martens veroorzaakt hij een schokgolf binnen het kerkwezen met zijn vernieuwende architectuur van kerken en kapellen. In 1959 besluiten de drie musketiers samen een woning voor Bonduel te bouwen.

Vincent Verelst is bezeten door modernistische architectuur. In deze negendelige online videoreeks De Modernisten gaat hij op zoek naar wat deze architecten als Renaat Braem, Peter Callebout en Willy Van Der Meeren dreef. Vincent bezoekt privéwoningen van onze belangrijkste modernistische architecten die elk op hun manier een invulling gaven aan de moderne architectuur. De huidige bewoners van de woningen nemen Vincent mee in de woning. Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief in Brussel, vult het verhaal verder aan.

Negen afleveringen lang probeert Vincent samen met de bewoners en Jos Vandenbreeden te achterhalen waar deze Belgische modernisten zich tegen afzetten, maar vooral waar ze hun inspiratie haalden.

De archiefbeelden zijn afkomstig uit het archief van Paul Felix, beheerd door Marc Felix en het archief van Roger Bonduel, beheerd door Dorothea Bonduel.

De Modernisten. Een online Klara-reeks gemaakt door Vincent Verelst, Steffen Verpoorten, Kris Van de Voorde en Isa Tubbax.