Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Modernisten 8 | Albert Bontridder

De Modernisten 8 | Albert Bontridder

Albert Bontridder studeert in 1942 af als architect. Maar hij heeft ook een grote liefde voor poëzie en breekt in de jaren ’50 door met succesvolle dichtbundels. En het poëtische trekt hij helemaal door in zijn architectuur. Hij bouwt woningen als gedichten, zo houdt hij van schuine wanden en mijdt hij zoveel mogelijk rechte hoeken. In 1959 bouwt hij een woning voor zijn familie in Sint-Genesius-Rode, waar zijn zoon Thierry vandaag nog steeds woont.

Vincent Verelst is bezeten door modernistische architectuur. In deze negendelige online videoreeks De Modernisten gaat hij op zoek naar wat deze architecten als Renaat Braem, Peter Callebout en Willy Van Der Meeren dreef. Vincent bezoekt privéwoningen van onze belangrijkste modernistische architecten die elk op hun manier een invulling gaven aan de moderne architectuur. De huidige bewoners van de woningen nemen Vincent mee in de woning. Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief in Brussel, vult het verhaal verder aan.

Negen afleveringen lang probeert Vincent samen met de bewoners en Jos Vandenbreeden te achterhalen waar deze Belgische modernisten zich tegen afzetten, maar vooral waar ze hun inspiratie haalden.

De archiefbeelden zijn afkomstig uit het archief van Bontridder, beheerd door Thierry Bontridder en het CIVA en Sint-Lukasarchief Brussel.

De Modernisten. Een online Klara-reeks gemaakt door Vincent Verelst, Steffen Verpoorten, Kris Van de Voorde en Isa Tubbax.