Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Modernisten 9 | Peter Callebout

De Modernisten 9 | Peter Callebout

De SIMLI-wijk in de badstad Nieuwpoort is een zeldzame modernistische verkaveling uit de jaren '50. Het was de architect Peter Callebout die er enkele percelen kocht om er eigen ontwerpen op te bouwen. Opvallende uitgepuurde en sobere plannen, het handelsmerk van de modernistische architect. In die SIMLI-wijk bouwde hij ook zijn eigen woning, helemaal ingebed in het duinenlandschap.

Vincent Verelst is bezeten door modernistische architectuur. In deze negendelige online videoreeks De Modernisten gaat hij op zoek naar wat deze architecten als Renaat Braem, Peter Callebout en Willy Van Der Meeren dreef. Vincent bezoekt privéwoningen van onze belangrijkste modernistische architecten die elk op hun manier een invulling gaven aan de moderne architectuur. De huidige bewoners van de woningen nemen Vincent mee in de woning. Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief in Brussel, vult het verhaal verder aan.

Negen afleveringen lang probeert Vincent samen met de bewoners en Jos Vandenbreeden te achterhalen waar deze Belgische modernisten zich tegen afzetten, maar vooral waar ze hun inspiratie haalden.

De archiefbeelden zijn afkomstig uit VLEES & BETON 35-36 / 1998, archief Roel D'Haese beheerd door Dominique D'Haese, het CIVA en Sint-Lukasarchief Brussel.

De Modernisten. Een online Klara-reeks gemaakt door Vincent Verelst, Steffen Verpoorten, Kris Van de Voorde en Isa Tubbax.