Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Klara Live o.a. een volledig Brucknerprogramma, rechtstreeks vanuit Gent

Deze week in Klara Live o.a. een volledig Brucknerprogramma, rechtstreeks vanuit Gent

In de week van 23 september 2019 komt o.a. Het Festival van Vlaanderen Gent, de BBC Proms en de Bayreuther Festspiele aan bod in Klara Live.

Maandag 23 september

Anton Bruckner is één van die componisten die Philippe Herreweghe al lang fascineren. Vanavond brengt Herreweghe samen met het Collegium Vocale en het Orchestre des Champs Elysées in de Gentse Sint-Baafskathedraal een volledig Brucknerprogramma: de Tweede Symfonie en de Mis in e. Deze Mis voor achtstemmig koor en blazers was aanvankelijk bedoeld voor uitvoering in open lucht, vandaar allicht de blazersbezetting. Van de 2de symfonie bestaan verschillende versies, niet ongewoon bij Bruckner, en een hele kluif voor musicologen! Lut Van der Eycken vertelt u er alles over. Een concert van het Festival van Vlaanderen Gent.

Dinsdag 24 september

Het jonge pianotrio 'Amatis' werd in 2014 gevormd in Amsterdam en staat nu reeds op alle grote podia ter wereld. Vanavond kunnen we hen aan het werk horen in composities van Clara en Robert Schumann. Het concert vond plaats in Cadogan Hall op 6 juli in het kader van de BBC Proms.

Woensdag 25 september

Dirigent Martyn Brabbins is niet alleen een favoriet op de BBC Proms, hij is een sleutelfiguur in het Britse muzieklandschap. Ook met het Antwerp Symphony Orchestra was hij nauw verbonden. Voor zijn 60e verjaardag schreven 15 toonaangevende componisten - waaronder de Belg Wim Henderickx – samen het werk ‘Pictured Within’. Het is een antwoord op Elgar’s Enigma Variaties, die ook op dit concertprogramma staan. Het BBC Scottish Symphony Orchestra, BBC Singers en het ENO Chorus staan o.l.v. Martyn Brabbins. Een BBC Promsconcert van 13 augustus jl.

Donderdag 26 september

We komen vanavond nog een laatste keer terug op de BBC Proms 2019. Dit festival staat jaarlijks garant voor topuitvoeringen van het grote orkestrepertoire. Het London Philharmonic Orchestra brengt vanavond onder de leiding van chef-dirigent Vladimir Jurowski een volledig Russisch programma. De opname vond plaats op 17 augustus in de Royal Albert Hall in Londen.

Vrijdag 27 september

Het Aris Quartett is één van de opmerkelijke kwartetten van de jongere generatie. Het kwartet treedt wereldwijd op sinds hun recente benoeming tot ‘BBC Radio 3 New Generation artist’. Vanavond brengen zij naast muziek van Bach, Beethovens magistrale opus 131. Samen met klarinettist Annelien Van Wauwe spelen ze werk van Max REger. Een BBC-opname, gemaakt op 2 juli in Southampton.

Zaterdag 28 september

In Klara Live Opera zit u op de beste plaats om de opener van het Bayreuth Festival van voorbije zomer te beluisteren. Tannhäuser van Richard Wagner was er te horen en te zien in een nieuwe productie waarbij vooral de muzikale uitvoering hoge ogen gooide. Dirigent Valery Gergiev maakte hiermee zijn debuut in Bayreuth.
Deze opname werd gemaakt op 25 juli in het Festivaltheater.

  • Klara Live, op maandag 23 september 2019 van 20.00 tot 22.45 uur, van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 september van 20.00 tot 22.00 uur, en op zaterdag 28 september van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.