Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een hommage aan de vader van de Belgische filmmuziek in Klara Live

Een hommage aan de vader van de Belgische filmmuziek in Klara Live

Op woensdag 5 juni 2019 krijgt u in Klara Live een hommage aan de vader van de Belgische filmmuziek: Frédéric Devreese.

De bekende uitspraak “de beste filmmuziek is die welke men niet hoort” vindt componist Frédéric Devreese klinkklare onzin. Voor hem is een filmcomponist als een acteur: die kan zo goed zijn dat men de persoon vergeet, maar dat wil niet zeggen dat hij er niet meer is. ‘Filmmuziek is soms heel bescheiden, dan weer heel aanwezig. Het is intuïtie. Dat is voor mij het belangrijkste element in filmmuziek. Gevoel, maar evenwichtig. Niet sentimenteel. Het vergt veel werk, veel concentratie, veel inspanning, veel weggooien.” De samenwerkingen van Devreese met André Delvaux zijn legendarisch, maar daarnaast werkte hij nog met een pak andere regisseurs samen. Op zijn eigen, smaakvolle manier.

Van vele van zijn filmscores maakte Devreese ook orkestsuites, om ze een leven te geven in de concertzaal. Op woensdag 5 juni worden een aantal van deze suites gespeeld door het Brussels Philharmonic onder leiding van Rumon Gamba. En daarnaast is er ook aandacht voor dat andere, niet te verwaarlozen, aspect van zijn oeuvre: Devreese schreef ook opera’s, concerto’s, een symfonie en kamermuziek. Liebrecht Vanbeckevoort is solist in het 4de pianoconcerto.

Het concert is een hommage aan Frédéric Devreese, die in juni 90 wordt. Feestjes: daar is Klara Live graag bij. Nicole Van Opstal zit voor u in Studio 4 van Flagey en volgt het hele gebeuren rechtstreeks.

  • Klara LIve met een hommage aan Frédéric Devreese, op woensdag 5 juni 2019, van 20 tot 22.40 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Pianist Liebrecht Vanbeckevoort vertelde bij Olav in Music Matters over de beeldende muziek van de meester. U kan dat gesprek hieronder herbeluisteren. En in 2006 kreeg Devreese de Klara Carrièreprijs. Beelden van die uitreiking kan u bovenaan dit artikel bekijken.

 

1/6 Liebrecht Vanbeckevoort