Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Enige Belgische violiste speelde al op openingsavond

Enige Belgische violiste speelde al op openingsavond

Op maandag 29 april 2019 is de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool begonnen. De enige Belgische violiste, de 25-jarige Sylvia Huang, speelde vanavond al in de eerste ronde. Voor de deelnemers - als ze ver raken, ten minste - is het wekenlang oefenen en performen op het hoogste niveau.

Voor kijkers en luisteraars breekt een kleine maand puur genieten aan. Via VRT-radio, tv en online zit u op de eerste rij. De muzikale afvallingskoers eindigt op 25 mei.

Sylvia Huang is een van de 63 violisten die de eerste ronde ingaan, en ze is meteen ook de enige Belgische. Ze komt uit Henegouwen, is 25 en heeft een Chinese vader en een Belgische moeder, die respectievelijk viool en cello spelen.

Huang is een orkestvioliste; eerst kwam ze op haar achttiende bij het Nationaal Orkest van België, waarmee ze in 2013 trouwens de pianisten van de Koningin Elisabethwedstrijd begeleidde. Daarna, op nauwelijks 20-jarige leeftijd, verhuisde ze naar het gerenommeerde Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam, waar ze eerste viool speelt. Ze speelt ook in een strijkkwartet, het GoYa Quartet Amsterdam.

De gemiddelde deelnemer is vrouw en Aziatisch

Net als de andere kandidaten vertolkt Sylvia Huang in de eerste ronde een solosonate van Bach, een sonate voor viool en piano van Beethoven en een vingerbrekend capriccio van Paganini. Huang speelt op een Landolfi-viool, in bruikleen van het Concertgebouworkest. Koningin Mathilde, beschermvrouwe van de wedstrijd, woont haar uitvoering bij.

Opvallend: bij de 63 violisten die aan de start verschijnen, zijn er 43 vrouwen, twee derde dus. De helft van de deelnemers komt uit Zuid-Korea, Japan of China.

Er is ook een Nederlandse bij: Hawijch Elders. De eerste ronde loopt tot en met zaterdag 4 mei en is te volgen op onze website (audio). Dan worden de 24 halvefinalisten bekendgemaakt.

Bron: Kristien Bonneure via VRT NWS