Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Muzikale ideeën voor Erfgoeddag 2019

Muzikale ideeën voor Erfgoeddag 2019

Erfgoeddag, op zondag 28 april 2019, stevent af op een recordeditie. Het aanbod? 950 gratis activiteiten rond en met ambachten en vakmanschap. Dat aantal maakt dat deze editie van het evenement nu al een succes kan genoemd worden. En daar zitten ook enkele muzikale activiteiten bij. Wij zetten er een aantal op een rij...

Het thema

Wie ontdekt er nu niet graag vakmensen die hun stiel beheersen en daardoor iets unieks en persoonlijk kunnen maken? Dat daar heel wat oefenuren, inzet en doorzettingsvermogen bij komen kijken, blijkt uit de honderden activiteiten. Beide invalshoeken vullen elkaar wonderwel aan en versterken elkaar. Het resultaat is een bijzonder bonte mix van activiteiten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.

Bekijk het volledige overzicht via erfgoeddag.be

Mestieri

Mestieri. In het Italiaans klinkt ambachtelijkheid als zachte koffie met een vleugje mysterie. Een viool- en pianobouwer wijden je in in de geheimen van de instrumentenbouw. Terwijl je kennismaakt met hun werk ontdek je in het museum meer over het leven en werk van componist (en muziekpedagoog) Peter Benoit.
Praktisch: Van 10 tot 18 uur, Marktstraat 55, 8530 Harelbeke
Organiserende deelnemer: Kunstwerkplaats De Zandberg

De sax werd in Brussel gemaakt

Vader Sax verhuist met baby Adolphe van Dinant naar Brussel. De jonge Sax zal erg snel komen helpen in het atelier van pa. De familie woont en werkt op verschillende plaatsen in Brussel en Adolphe maakt hier de saxofoon, de saxhoorn en de saxotromba. Wij bezoeken de plekken waar deze ateliers zich bevonden en luisteren naar dit in Brussel gemaakt instrument. In 1842 verhuist Adolphe naar Parijs.
Praktisch: van 10.15 tot 11.45, Albertinaplein, 1000 Brussel
Organiserende deelnemer: Klare Lijn

Muzikale schatten: het harmonium

In de Katelijnekerk werd een kostbaar muzikaal kleinood gerestaureerd: een harmonium van de Brusselse bouwer Déom. Geef je oren de kost en luister naar de klank van dit mooie instrument. Je krijgt beelden te zien over de restauratie en je mag uitzonderlijk een kijkje nemen in het instrument. Als kers op de taart kan je er zelf ook op spelen! Een bijzondere ervaring.
Praktisch: van 13.30 tot 16.30 uur, Sint-Katelijnekerkhof 23, 2800 Mechelen
Organiserende deelnemer: Stedelijk Conservatorium Mechelen

Kijk, er zit muziek in!

Ben je benieuwd naar hoe een cello, viool, gitaar, luit of klavecimbel gebouwd wordt? We nemen het ambacht van de muziekinstrumentenbouwer onder de loep aan de hand van bouwplannen en muziekinstrumenten in de verschillende fases van het bouwproces. Je ziet én hoort de muzikanten aan het werk. In de kerk maak je bovendien ook kennis met het unieke Van Peteghem-orgel.
Praktisch: Van 11 tot 18 uur, Hamerstraat 7-9, 2627 Schelle
Organiserende deelnemer: Cultuurdienst IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel

Maak jouw eigen instrument!

Ben jij een creatieve ziel die graag de handen uit de mouwen steekt? Neem dan deel aan onze workshop. Met een flink pak ideeën op zak inspireren de muzikanten jou tot het samenstellen van voorwerpen die klank voortbrengen. Resultaat: je maakt je eigen, originele instrument!
Praktisch: Van 10 tot 18 uur, Rooienberg 21, 2570 Duffel
Organiserende deelnemer: Volkskunstgroep De Moeffeleer - afdeling Muziek

Het vakmanschap van de klokkengieter en de beiaardier

Beluister en bekijk de nieuwe Vredesbeiaard van Abdij van Park. Dit instrument, een replica van de 18e- eeuwse beiaard, is een knap staaltje van giet- en stemkunst. Maak kennis met documenten en voorwerpen uit de verdwenen Leuvense gieterijen Sergeys en Van Aerschodt. Of leef je in in het metier van de beiaardier: leer de knepen van het vak op het oefenklavier.
Praktisch: van 13 tot 18 uur bij Abdij van Park 9, 3001 Leuven
Organiserende deelnemer: Campanae Lovanienses

Verder:

  • Muzikaal vakmanschap met dirigent Jos Van Immerseel
  • MATRIX in Leuven zet experimentele instrumentenbouwers in de kijker
  • Museum Vleeshuis | Klank van de stad heeft muziekinstrumentenbouwers over de vloer
  • In Veurne komen instrumentenbouwers praten over hun ambacht op een markt,
  • In Heers kan je kennismaken met het belang van konijnenvellenlijm bij het herstellen van oude muziekinstrumenten
  • In Olen is er een combinatie van molenaars en instrumentenbouwers
  • Ook in Bekkevoort zijn er tal van ambachten te bewonderen waaronder een instrumentenbouwer