Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Eric Whitacre en Deep Field

Eric Whitacre en Deep Field

Eric Whitacre is de popster van de koorwereld. De voorbije jaren veroverde de bevlogen Amerikaanse superster het Belgische publiek met diverse koorprojecten met het Vlaams Radio Koor. Deze week dirigeert hij het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor in Brussel en Kortrijk. Op zaterdag 16 februari sprak hij in het Klara-programma Music Matters uitgebreid over zijn project Deep Field, en op donderdag 21 februari zendt Klara Live het concert rechtstreeks uit vanuit Flagey.

Het gesprek kan u integraal herbeluisteren via de radiospelers in dit artikel.

Eric Whitacre werd wereldberoemd met zijn ‘virtual choirs’, een slim procédé waarbij koorzangers vanuit alle hoeken van de wereld hun partij met een webcam konden inzingen om zo tot een koorstuk met een mozaïek aan beelden te komen. De beelden ervan kregen miljoenen hits op internet en kan u hieronder bekijken.
Deze week dirigeert Whitacre behalve werken van Aaron Copland en Jonathan Newman vooral eigen composities voor koor en orkest. Het sleutelwerk van het programma, Deep Field, is weer een primeur in de klassieke wereld, waarbij het publiek op een bijzondere manier kan participeren. Whitacre liet zich bij het schrijven van Deep Field inspireren door de prachtige beelden van de sterrenstelsels die de Hubble telescoop maakte. In elkaar overvloeiende klankwolken verwijzen naar sterrenstelsels die ontelbare lichtjaren van ons verwijderd zijn. Later werd er op de soundtrack van zijn compositie een hele film Deep Field gemaakt. Ook die film kan u op deze pagina bekijken.
Tijdens het concert worden niet alleen beelden geprojecteerd, er is ook een speciale app ontwikkeld. Tijdens Deep Field kan het publiek de app activeren en worden er extra beelden en geluiden aan de compositie toegevoegd. Zelfs als luisteraar thuis kan u de app activeren en alles van nabij volgen. En zo worden de muren van de concertzaal nog meer gesloopt dan bij een ander rechtstreeks Klara-concert..

Download hier de app Deep Field om in te schakelen tijdens het concert.

Ontdek hier meer over het concertprogramma van het Brussels Philharmonic & het Vlaams Radio Koor o.l.v. Eric Whitacre.

Klara Live, rechtstreeks vanuit Studio 4 in het Brusselse Flagey, met Brussels Philharmonic, Vlaams Radio Koor, Kalliope & Koriolis, Eric Whitacre: Deep Field op donderdag 21 februari 2019, van 20 uur tot 22.20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

16/2 Eric Whitacre
16/2 Eric Whitacre live