Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
EUROPALIA nodigt Roemenië uit voor zijn volgende festival

EUROPALIA nodigt Roemenië uit voor zijn volgende festival

Wij tellen af naar EUROPALIA ROMANIA 2019, de volgende editie van het EUROPALIA FESTIVAL. Na een spraakmakende editie rond Indonesië (2017), gaat de biënnale in 2019 in zee met Roemenië, een gastland met een fascinerende geschiedenis en een boeiende culturele scene.

Wij tellen af naar EUROPALIA ROMANIA 2019, de volgende editie van het EUROPALIA FESTIVAL. Na een spraakmakende editie rond Indonesië (2017), gaat de biënnale in 2019 in zee met Roemenië, een gastland met een fascinerende geschiedenis en een boeiende culturele scene.

Het paradepaardje van EUROPALIA ROMANIA is een spectaculaire tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), één van de meest invloedrijke beeldhouwers van de 20ste eeuw. Het is de eerste keer na bijna 25 jaar dat er een solo-expo aan deze bijzonder veelzijdige kunstenaar wordt gewijd. De expo opent op 2 oktober 2019 in BOZAR in Brussel en brengt topstukken uit musea en privé-collecties van over de hele wereld samen.

Op vlak van muziek en podiumkunsten verkent Europalia de rijke Roemeense cultuur en tradities, stimuleren we nieuwe samenwerkingen tussen Belgische, Roemeense, en Internationale artiesten, en zetten we opkomend talent in de schijnwerpers.

Met 200 evenementen op meer dan 50 locaties begint het programma vorm te krijgen.

Voor EUROPALIA ROMANIA werkt het Europalia team nauw samen met het ROEMEENS CULTUREEL INSTITUUT en talrijke andere partners in Roemenië. Volg hen op Facebook en Instagram, en bezoek hun website om de laatste updates te ontvangen

© Claudia Radulescu
HIT

Europalia Curator's Award: HIT

Voor de derde editie van deze unieke prijs maakt curator Els Vermang samen met kunstenaar Claudia Radulescu een HIT

Het project HIT is een samenwerking tussen de Belgisch-Roemeense kunstenares Claudia Radulescu en de Belgische curator en kunstenares Els Vermang, waarin muziek, beeldende kunsten, en avant-gardistische popcultuur samensmelten. De tentoonstelling rond HIT zal plaatsvinden in KANAL - Centre Pompidou in het kader van de EUROPALIA CURATOR’S AWARD, van december 2019 tot januari 2020.
IMPOSTURE, de naam die Claudia Radulescu aan de hit-in-wording gaf, ontleent zijn naam niet aan muzikale stof, maar aan een korte scène die in Roemenië werd gefilmd: twee meisjes dansen in het veld, badend in de lentezon; hun rode jurken en lange haren dansen mee op het ritme van hun bewegingen. Op basis van deze visuele elementen begeleidde Claudia Radulescu de musici, componisten en producenten die betrokken waren bij de compositie van de track.

Maar deze utopische beelden staan in schril contrast met de songteksten, die de misleiding van een ‘gestroomlijnde’ en ‘strategische’ kapitalistische maatschappij aanhalen, waarvan de hoofdrolspelers zich uiteindelijk bevrijden.

Een systematische en conceptuele analyse van het HIT-lied was het uitgangspunt voor de installatie MPSTR van Els Vermang. Geïnspireerd door het ritme van het lied en de sfeer van de video, heeft de installatie tot doel de IMPOSTURE te deconstrueren tot een grafische en ruimtelijke partituur. Een horizontale notatie die beweging en geluid combineert, zal worden onderbroken door verschillende tekens, patronen en objecten. De partituur die in de ruimte wordt gebruikt, zal uit de CD hoes van IMPOSTURE afkomstig zijn.

De tentoonstelling zal ook de partners van het project onthullen: EUROPALIA en KANAL-Centre Pompidou, musici, producenten, persbureaus, labels, radio's, journalisten
CREDITS

Muziek: Claudia Radulescu, Lisa Barros Greindl, Michel Hatzigeorgiou // Composities: Daan Stuyven, Zedel Ardilla // Mix & Mastering : Maxime Wathieu // Production : Claudia Radulescu & Marc Wathieu // Video clip : Claudia Radulescu, Camera : Velcu Madalina & Ramona Munteanu, Danseres : Malina Maxim // kostuums : Sulina Folkloric Ensemble, Delta du Danube (RO) // Montage : François Jacques
Installatie, CD-hoes, affiches : Els Vermang

Imposture: release 14 juni 2019 - Ailleurs records (zie video bovenaan deze pagina)

Nieuwe muzikale samenwerkingen en releases tijdens de expo HIT in KANAL – Centre Pompidou
Venue : KANAL – Centre Pompidou
Curator: Els Vermang
Productie: EUROPALIA

In 2015 vond de eerste editie van de EUROPALIA Curator’s Award plaats naar aanleiding van de 45e verjaardag van het EUROPALIA festival. De award wil jonge curatoren op financieel en logistiek vlak ondersteunen om samen te werken met de artiest van zijn of haar keuze. Voor deze derde editie van de EUROPALIA Curator's Award werd gekozen voor het thema ‘Centres & Peripheries’ en zijn betekenis in een Roemeense en Europese historische context.

Hoogtepunten

EUROPALIA ROMANIA brengt Brancusi voor het eerst naar Brussel

Constantin Brancusi (1876-1957) is zonder meer één van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20ste eeuw. Zijn fascinerende sculpturen maakten hem tot een pionier van het modernisme en vormen tot vandaag een bron van inspiratie voor tal van kunstenaars. Maar behalve beeldhouwer was hij ook een buitengewoon fotograaf die een minder bekend maar schitterend oeuvre naliet.

EUROPALIA focust op beide aspecten van zijn werk en brengt dit najaar voor de allereerste keer Brancusi naar België. Het wordt een unieke kijk op de kunstenaar en zijn atelier, een plek waar de toenmalige kunstwereld (Fernand Léger, Man Ray, Amedeo Modigliani…) graag over de vloer kwam. De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privé-collecties van over de hele wereld bijeen, waaronder Slapende Muze, De Kus en Leda. Naast iconische sculpturen worden ook verbluffende fotografie en beelden getoond, net als werk van, onder anderen, Marcel Duchamp, Medardo Rosso en Auguste Rodin.

Curator: Doïna Lemny
Catalogus: NL / FR / EN (SNOECK)
Audiogids: NL / FR / EN (GUIDE ID)

— BOZAR
wo 2 okt. 2019 — zo 12 jan. 2020
Ravensteinstraat 23 - 1000 Brussel

Klik hier om tickets in voorverkoop te bestellen

© Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist.RMN-Grand Palais - Adam Rzepka, Sabam Belgium, 2019
Brancusi Constantin, Muse endormie

Een atelier over Brancusi voor jong en oud

ABC (ART BASICS for CHILDREN) situeert zich op de grens van kunst en educatie: het is een labo voor esthetische ervaringen, creativiteitsontwikkeling en artistieke sensibilisering. Een mobiele ABC-studio is een reizend atelier/bibliotheek/tentoonstelling. De studio-mobiel bestaat uit speciaal vormgegeven interactieve ‘stations’, werkeilanden voorzien van uitgezochte boeken (in vier talen), visuals, thema-pakketten en educatieve materialen. Kinderen en volwassenen worden uitgenodigd voor een associatieve en creatieve ontdekkingstocht doorheen een ruim en vaak wisselend aanbod van activiteiten.

In deze ABC-studio verdwalen we in de fascinerende geschiedenis van de beeldhouwkunst tot aan de breuk van Brancusi met het figuratieve, en gaan we op zoek naar de bronnen van zijn inspiratie in mythes, folklore en archaïsche culturen. We gaan dieper in op de belangrijkste kunstwerken van Brancusi en maken kennis met zijn favoriete materialen zoals steen, brons, hout en metaal, die hij het liefst direct bewerkte. In een interactief parcours doorheen de tentoonstelling ervaren we de emotionele kwaliteit en kracht van zijn werk. We volgen zijn fascinatie voor fotografie in een licht- en schaduwinstallatie, maken kennis met zijn belangstelling voor sokkels en de compositie in de ruimte en verliezen ons in zijn eindeloze kolom…

Een multifunctionele inrichting met onder meer atelier- en werktafels met talrijke materialen om zelf creatief bezig te zijn, een speel- en vertelpodium en een meertalige boekenlounge, maken deze speciaal vormgegeven ABC-studio toegankelijk voor alle leeftijden. Een uitgebreid werkboekje geeft de mogelijkheid om op school of thuis aan de keukentafel eindeloos verder te experimenteren rond driedimensionale kunst.

“Dingen zijn niet moeilijk te maken; wat moeilijk is, is onszelf in de gemoedstoestand te brengen om ze te maken” – Constantin Brancusi

Praktisch:
Studio Brancusi is te bezoeken in het kader van de expo EUROPALIA Brancusi in BOZAR, Brussel.
Ateliers onder begeleiding van ABC-gidsen.

 • Voor schoolklassen
  Elke dinsdag en donderdag van 10u tot 12u30 en van 13u tot 15u30
 • Familiedagen – vrij in en uit
  Elke woensdag, zaterdag en zondag van 13u30 tot 17u
  Tijdens de herfstvakantie van 29/10 tot 03/11/2019, van 10u tot 17u
 • Kunstendag voor kinderen/ special
  Zondag 17/11/2019 van 10u tot 17u – programma volgt

Gesloten op maandag, op 25/12/2019 en op 01/01/2020.
ABC – ART BASICS for CHILDREN vzw
www.abc-web.be

Scholen kunnen hier reserveren

— BOZAR
za 5 okt. 2019 — zo 12 jan. 2020
Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

© Marius Baragan
Angela Gheorghiu

Sopraan superster en piano wonderkind tillen opera naar een glamoureuze hoogte

Sopraan-superster Angela Gheorghiu zingt op de klanken van operacomponisten Bellini, Tosti, Rameau, Pergolesi en Brediceanu. Begeleid door mede-Roemeense en gevierd pianiste Alexandra Dariescu, demonstreert ze haar ongeëvenaarde waaier aan nuances en theatraal talent die haar optredens legendarisch maken.

Gheorghiu (°1965, Adjud) is zonder twijfel de meest glamoureuze en begaafde operazangeres van dit moment. Haar prachtige sopraanstem en schitterende podiumprésence bevestigen haar status als ster en zeldzaam talent. De opmars naar internationale faam begon met haar debuut in het Royal Opera House in Londen in 1992, waar ze de rol van Mimi in La Bohème zong. Sindsdien trad ze op in onder meer Faust en La Traviata in New York, Chicago, Sydney, Wenen, Rome,.. Naast het vertolken van Tosca in Benoit Jacquot’s gelijknamige film (2000), opende ze het Filmfestival in Cannes en zong ze op het Gouden Jubileum van Koningin Elisabeth II.

— BOZAR
vr 15 nov. 2019 20:00
Klik hier voor tickets
Ravensteinstraat 23 - 1000 Brussel
Klik hier voor meer informatie