Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
In Focus - Dear Winnies

In Focus - Dear Winnies

Wat kan Winnie Mandela, icoon in de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika, voor ons betekenen? En wat betekent het om vandaag vrouw, zwart en activiste te zijn? Naar aanleiding van de voorstelling ‘Dear Winnie’ in KVS maakte Klara een korte docu, waarin jonge actrices, performers en dansers naast het podium over hun eigen ervaringen vertellen.

‘Dear Winnie’ is een voorstelling van het driekoppige gezelschap Jr.c.E.sA.r. Junior Mthombeni, zoon van een ANC-verzetsstrijder, wou al lange tijd een voorstelling maken over Winnie Madikizela, beter bekend als Winnie Mandela. De tijd is volgens hem namelijk rijp zijn om binnen het huidige Europese klimaat van verdeeldheid, een voorstelling te brengen die op haar geïnspireerd is. ‘Dear Winnie’ verhoudt zich niet alleen tot Winnie Mandela die ondanks vernedering, misbruik en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef verder zetten. Het gaat ook over wat wij vandaag kunnen leren van haar strijdlust. Met 9 dansers, actrices en performers in glansrollen.

In opdracht van Klara maakten jonge filmmakers Jaan Stevens en Aisha Adepoju de korte documentaire ‘Dear Winnies’. Gericht aan de Winnies van vandaag. Het is meteen ook de derde en laatste aflevering in een miniserie rond drie stadstheaters. Daarbij maakten jonge filmmakers korte documentaires over specifieke aspecten uit de voorstelling. De reeks is een samenwerking tussen Klara, drie stadstheaters (KVS, NTGent en Toneelhuis) en Sabam.

Bekijk de andere afleveringen in deze reeks hier: