Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Geraldine Chaplin (75) krijgt carrièreprijs op Film Fest Gent: wie is de dochter van Charlie?

Geraldine Chaplin (75) krijgt carrièreprijs op Film Fest Gent: wie is de dochter van Charlie?

Geraldine Chaplin heeft de Joseph Plateau Honorary Award gekregen op Film Fest Gent, een carrièreprijs 'voor haar bijzondere bijdrage aan de filmkunst en voor haar indrukwekkende palmares'. Ze is de oudste dochter van Charlie Chaplin en zijn vierde echtgenote Oona O'Neill. Ze brak door in 1965 met haar rol in de filmklassieker 'Doctor Zhivago'. Daarna bouwde de actrice een indrukwekkende carrière uit: ze speelde mee in ruim 150 Amerikaanse en vooral ook Europese films.

Geraldine Chaplin werd geboren op 31 juli 1944 in Santa Monica in Californië. Ze was het oudste van acht kinderen die Charlie Chaplin zou krijgen met zijn vierde echtgenote Oona O'Neill. Chaplin was 55 toen Geraldine geboren werd, zijn bruid amper 19.

Toen Geraldine acht jaar oud was, verhuisde het gezin noodgedwongen naar Zwitserland. Haar vader mocht de VS niet meer binnen, omdat hij verdacht werd van communistische sympathieën en moreel wangedrag. Op haar dure kostschool leerde Geraldine vloeiend in Frans en Spaans, wat haar later in haar carrière goed van pas zou komen.

© AP1957
Het gezin Chaplin, op vakantie in Frankrijk in 1957. Geraldine is de tweede van links: ze zit tussen haar moeder Oona O'Neill en haar wereldberoemde vader Charlie Chaplin.

Carrière in Amerika en Europa

Officieel maakte Geraldine Chaplin haar acteerdebuut toen ze acht jaar oud was, met een klein rolletje in "Limelight" (1952), de laatste Amerikaanse film van haar vader. Als tiener wilde ze balletdanseres worden, en ze werkte ook als fotomodel.

In 1965 brak ze door op het witte doek, met een voor de Golden Globes genomineerde bijrol in het epos "Doctor Zhivago" van David Lean. In de jaren zeventig was ze ook te zien in de gevierde Amerikaanse films "Nashville" en "Welcome to L.A.". Ook bijzonder: ze speelde Hannah Chaplin, haar eigen grootmoeder, in de filmbiografie "Chaplin" (1992) met Robert Downey Jr. als de iconische komiek. Martin Scorsese regisseerde haar in "The age of innocence" (1993).

Geraldine Chaplin en Omar Sharif in "Doctor Zhivago" (1965).

Geraldine Chaplin was en is ook heel actief in de Europese cinema. In Frankrijk werkte ze samen met onder meer Jacques Rivette in “Noroît" (1976), Alain Resnais in "La vie est un roman" (1983) en Claude Lelouch in "Les uns et les autres" (1984).

Haar grootste artistieke successen boekte ze wellicht in Spanje, waar ze regelmatig samenwerkte met haar levenspartner, regisseur Carlos Saura, in films als "Ana y los lobos" (1973), "Cría cuervos" (1976) en "Mamá cumple cien años" (1979).
Chaplin kreeg in 2002 de Goya, de Spaanse Oscar, voor haar bijrol in het familiedrama "En al ciudad sin límites" van Antonio Hernández. In datzelfde jaar werkte ze ook samen met Pedro Almódovar in "Hable con ella". Ze kreeg een tweede Goya-nominatie voor haar veelgeprezen bijrol in de horrorfilm "The orphanage".

Chaplin in koninklijke Belgische film

Nu, op haar 75e, is Geraldine Chaplin te zien in de Belgische film "The barefoot emperor" van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Het Belgisch-Amerikaanse regieduo maakte daarmee een vervolg op hun absurde komedie "King of the Belgians" uit 2016: het verhaal van de fictieve koning Nicolaas III (rol van Peter Van den Begin) die op staatsbezoek is in Turkije, net op het moment dat Wallonië de onafhankelijkheid uitroept.

In "The barefoot emperor" laten Brosens en Woodworth de grens tussen realiteit en politieke satire verder vervagen, met een verhaal over de Europese Unie die dreigt uit mekaar te vallen en wellicht enkel verenigd kan worden door de koning der Belgen. Chaplin speelt, op heerlijk absurde wijze, een dubbelrol in een mysterieus Kroatisch sanatorium, waar de koning herstelt van een aanslag.

"The barefoot emperor" ging zondagavond in avant-première op Film Fest Gent en speelt vanaf februari 2020 in de Belgische bioscopen. Kijk hieronder naar de trailer:

Bron: VRT NWS / Ward Verrijcken

Jeroen Struys over Geraldine Chaplin