Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Grote namen bij Antwerp Symphony in seizoen 2019-2020

Grote namen bij Antwerp Symphony in seizoen 2019-2020

Tijdens seizoen 2019-2020 kiest het Antwerp Symphony Orchestra voor ‘Lichaam of ziel’ als centraal thema. Aanleiding is de herdenking van de Olympische Spelen die in 2020 honderd jaar geleden plaatsvonden in Antwerpen, onder andere in de Koningin Elisabethzaal. Dit jubileum is een ideale aanleiding om te focussen op verhalen of personages waarin mensen de keuze maken tussen hemel of aarde, tussen kapitaal of kunst – tussen lichaam of ziel.

Dit thema vormt de rode draad in de concertprogramma’s en in de multidisciplinaire omkadering tijdens het seizoen, met gerenommeerde dirigenten als Eliahu Inbal, Carlo Rizzi en Osmo Vänskä en solisten van wereldklasse als Elīna Garanča, Vilde Frang, Frank Peter Zimmermann, Pierre-Laurent Aimard, Marc-André Hamelin, de gebroeders Jussen en Lukáš Vondráček.

Nieuwe chef-dirigent

Het orkest verwelkomt ook zijn nieuwe chef-dirigent Elim Chan tijdens haar officiële inauguratieconcert op vrijdag 4 oktober in de Koningin Elisabethzaal. In totaal dirigeert Chan negen concerten als chef-dirigent in seizoen 2019-2020, met onder meer solisten als Marc-André Hamelin en Frank Peter Zimmermann. Met eredirigent Philippe Herreweghe werkt het orkest al meer dan 20 jaar succesvol samen, een partnerschap waar we bijzonder trots op zijn. Hij dirigeert vijf producties in seizoen 2019-2020.

Concertzaal van topkwaliteit ontvangt prestigieuze gastorkesten

De Koningin Elisabethzaal staat inmiddels op de wereldkaart als prestigieuze concertzaal voor concertervaringen op topniveau. Komend seizoen hoort het publiek onder meer het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks met Diana Damrau o.l.v. Mariss Jansons en de Filarmonica della Scala o.l.v. Riccardo Chailly, in samenwerking met deSingel. Ook het Mariinski-orkest en Valeri Gergiev zijn te gast, net als het City of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Mirga Gražinytė-Tyl, in samenwerking met het Klarafestival.

Hieronder krijgt u een selectie hoogtepunten uit het komende seizoen.

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik de kans krijg om de komende seizoenen als chef-dirigent voor het Antwerp Symphony Orchestra te staan. Ik tel de dagen af tot de start van mijn eerste seizoen bij het orkest, als een kind dat uitkijkt om al zijn kerstcadeautjes uit te pakken.
Elim Chan, chef-dirigent Antwerp Symphony Orchestra
© Jesse Willems & Antwerp Symphony Orchestra
Elim Chan

September

Openingsgala met Elīna Garanča

Donderdag 19.09.2019 - 20:15
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Traditiegetrouw opent het Antwerp Symphony Orchestra het klassieke concertseizoen in stijl met een openingsgala. In 2019 rolt het orkest de rode loper uit voor de Letse wereldster Elīna Garanča. Haar prachtige mezzosopraan is zowel gracieus als krachtig en bracht eerder al La Scala en de Wiener Staatsoper in vervoering. Op donderdag 19 september 2019 brengt Garanča de mooiste aria’s van o.a. Verdi, Puccini, Cilea en Suppé, die in de heldere akoestiek van de Koningin Elisabethzaal zullen klinken zoals nooit tevoren.
Klik hier voor meer info >>>

Oktober

Inauguratieconcert Elim Chan

Vrijdag 04.10.2019 - 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Op vrijdag 4 oktober 2019 verwelkomt het Antwerp Symphony Orchestra zijn nieuwe chef-dirigent Elim Chan tijdens haar officiële inauguratieconcert in de Koningin Elisabethzaal. Op het programma staan Icarus van Auerbach, het Eerste vioolconcerto van Bruch met violiste Vilde Frang en Le Sacre du Printemps van Stravinski, een van de meest opzwepende mijlpalen uit de muziekgeschiedenis. Meteen een ambitieus programma door de opvolgster van Jaap van Zweden en Edo de Waart.
Klik hier voor meer info >>>

November

Clubconcert

Donderdag 21.11.2019 - 21:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

De Clubconcerten van het Antwerp Symphony Orchestra vormen de ideale gelegenheid voor young professionals om de werkdag op een ontspannen manier af te sluiten. Het orkest speelt korte fragmenten uit Dvořáks Achtste symfonie, Marc-André Hamelin demonstreert hoe virtuoos je een piano kan bespelen in de Rapsodie op een thema van Paganini van Rachmaninov en MC Bent Van Looy praat het geheel op eigen wijze aan elkaar. Na afloop is er een loungy afterparty met dj Buscemi.
Klik hier voor meer info >>>

Hedendaagse muziek: Brewaeys

Hedendaagse muziek krijgt bijzondere aandacht in seizoen 2019-2020. Tussen 17 en 22 november 2019 brengt het Antwerp Symphony Orchestra, samen met zes Antwerpse cultuurpartners*, een eerbetoon aan de internationaal gerenommeerde Belgische componist Luc Brewaeys, die overleed in 2015. Op verschillende podia in Antwerpen zullen zijn ‘whisky’-werken worden uitgevoerd, die elk vernoemd zijn naar een befaamde Schotse single malt. *deSingel, ChampdAction, HERMESensemble, I SOLISTI, het Peter Benoit Fonds, Koninklijk Conservatorium Antwerpen
Klik hier voor meer info >>>

December

Antwerp Symphony Orchestra & Angélique Kidjo

Vrijdag 06.12.2019 - 20:00
Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven

Zaterdag 07.12.2019 - 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Zondag 08.12.2019 - 19:00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

De Beninse superster Angélique Kidjo brengt werk van Philip Glass dat speciaal voor haar geschreven werd, gecombineerd met een mix van Afrikaanse muziek en westerse rock ’n soul tijdens een symfonisch concert dat garant staat voor ambiance. Deze publiekstrekker wordt drie keer gebracht tijdens concerten in België en Nederland.
Klik hier voor meer info >>>

Lees verder onder de foto....

Het orkest en ik kunnen niet wachten om samen te werken aan klassiekers van grootmeesters als Mozart, Sjostakovitsj, Dvořák en Stravinski, maar ook hedendaagse muziek van talenten en visionairs als Anna Clyne, Luc Van Hove en Lera Auerbach op het programma te zetten. Het wordt fantastisch om dit te delen met het publiek in de Koningin Elisabethzaal, onze prachtige thuisbasis.
Elim Chan, chef-dirigent Antwerp Symphony Orchestra
© Jesse Willems & Antwerp Symphony Orchestra
Elim Chan
Ik kan niet wachten om de muzikanten van het Antwerp Symphony Orchestra beter te leren kennen en om alle prachtige hoekjes en verborgen pareltjes van de stad Antwerpen te ontdekken.
Elim Chan, chef-dirigent Antwerp Symphony Orchestra

Februari

Het Water Concerto van Tan Dun

Zaterdag 15.02.2020 - 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Zondag 16.02.2020 - 15:00
TivoliVredenburg, Utrecht

Onder leiding van dirigent-componist Tan Dun brengt Antwerp Symphony een concert dat volledig in het teken staat van water. Dun zelf maakt van water een muziekinstrument in zijn Water Concerto. De titel mag letterlijk genomen worden: solopercussioniste Beibei Wang ruilt de slagvellen in voor wateroppervlakken tijdens dit bijzondere spektakel. Ook op het programma: De Moldau van Smetana, Toward the Sea II van Takemitsu en Four sea interludes van Britten.
Klik hier voor meer info >>>

Dubbelconcerto van Poulenc met Lucas en Arthur Jussen

Vrijdag 21.02.2020 - 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Arthur en Lucas Jussen – van wonderkinderen naar pianotoppers – zie en hoor je aan het werk in het Dubbelconcerto voor twee piano’s van Francis Poulenc, een prachtig voorbeeld van dit zeldzame genre. Dubbel pianoplezier gegarandeerd met de fenomenale Jussen-broers.
Klik hier voor meer info >>>

April

De Mattheuspassie met Richard Egarr

Vrijdag 03.04.2020 - 19:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Het Antwerp Symphony Orchestra zet vanaf seizoen 2019-2020 passieconcerten van het hoogste niveau op het programma. In de superieure akoestiek van de Koningin Elisabethzaal brengt Antwerp Symphony de Mattheuspassie van Bach onder leiding van barokspecialist Richard Egarr. Een aangrijpend verhaal van verraad, kruisiging en dood, waarin het aardse en het sublieme op onvergetelijk ontroerende wijze samenkomen.
Klik hier voor meer info >>>

Mei

Theaterconcert: Tiresias/Sjostakovitsj 8 i.s.m. Toneelhuis

Vrijdag 15.05.2020 - 20:00
Zaterdag 16.05.2020 - 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Voor de theaterconcerten van seizoen 2019-2020 werkt het Antwerp Symphony Orchestra samen met Toneelhuis. Guy Cassiers ensceneert het gedicht Tiresias van de spraakmakende Britse ‘spoken word’ dichteres Kate Tempest, met actrice Katelijne Damen in een innovatief regieconcept. Het Antwerp Symphony Orchestra brengt hierbij live de Achtste symfonie van Sjostakovitsj. Verbaal en muzikaal vuurwerk gegarandeerd.
Klik hier voor meer info >>>

Multidisciplinair omkaderingsprogramma

Het seizoensthema ‘Lichaam of ziel’ wordt ook buiten de concerten uitgediept:

Tentoonstelling

In het kader ‘Lichaam of ziel’ exposeert het Antwerp Symphony Orchestra in de Vitra Lounge van de Koningin Elisabethzaal een selectie werken geïnspireerd op het seizoensthema. De expositie, in samenwerking met Galerie De Zwarte Panter en Jan Vanriet, loopt vanaf zaterdag 26 oktober.

Lezingenreeks

In een lezingenreeks gekoppeld aan de ‘Meesterwerken’-cyclus laat het orkest vier experts aan het woord over hoe zij vanuit hun vakdomein denken over de spanning tussen het lichaam en het hogere:

  • Psychiater Esther van Fenema - Over kunst en waanzin, van de geest en de engel - za 23.11.2019 18:00 voorafgaand aan het concert “Dvořák 8 met Elim Chan"
  • Dr. Boni Rietveld - Passie en pijn: over kwetsbaarheid en kracht van musici - vr 24.01.2020 18:00 voorafgaand aan het concert “Mahler 9 met Eliahu Inbal”
  • Auteur en journalist Eric Rinckhout - Het lichaam in de Belgische kunst van Rubens tot Magritte, Delvaux, Tuymans, Borremans en Dillemans - vr 21.02.2020 18:00 voorafgaand aan het concert “Dubbelconcerto van Poulenc met Lucas en Arthur Jussen”
  • Filosofe Tinneke Beeckman - Het lichaam bij Spinoza en Zarathustra - vr. 24.04.2020 18:00 voorafgaand aan het concert “Celloconcerto van Dvořák met Kian Soltani”, met o.a. ook Also sprach Zarathustra van Richard Strauss

Praktische info

Het is fantastisch dat we Elim Chan mogen verwelkomen als nieuwe chef-dirigent. Met Elim kiezen we resoluut voor een rijzende ster met grote ambitie.
Joost Maegerman, intendant Antwerp Symphony Orchestra