Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Guido Belcanto in spektakelballet Rasa (naar la Bayadère)

Guido Belcanto in spektakelballet Rasa (naar la Bayadère)

Guido Belcanto zal een prominente rol vertolken in het spektakelballet Rasa (naar La Bayadère) dat op 25 januari in wereldpremière gaat in de Stadsschouwburg in Antwerpen. In deze wereldcreatie voor Opera Ballet Vlaanderen maakt de Argentijnse choreograaf Daniel Proietto een spectaculaire, hedendaagse versie van de balletklassieker La Bayadère.

Speciaal voor het 50-jarige jubileum van Ballet Vlaanderen maakt Daniel Proietto, op vraag van artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui, Rasa geïnspireerd op het 19de eeuwse ballet La Bayadère.
Het verhaal gaat over de verboden liefde tussen een Indiase tempeldanseres (een bayadère) en Solor. In Rasa katapulteert Proietto het Oriëntalistische sprookje naar het India van vandaag waarin hij de neokoloniale blik van het Westen op het Oosten onderzoekt. Daniel Proietto, die als danser verschillende prijzen won en choreografeerde bij ondermeer het Noorse Nationale Ballet, Wiener Staatsballet en het Nationaal Ballet van Cuba, maakt hiermee zijn eerste avondvullende ballet.
In zijn choreografie vermengt hij verschillende stijlen. Van klassiek pointewerk en de sacrale dansen van de devadasi tot tapdans. De bekende scène in het ‘rijk der schimmen’ geeft hij eveneens een uitgesproken hedendaagse invulling

84 kostuums in het spektakelballet van het jaar

In Rasa treedt de volledige balletcompagnie aan. Zij worden live begeleid door het Casco Phil, dat onder leiding van Benjamin Haemhouts een volledige nieuwe compositie van Mikael Karlsson speelt. De Zweedse componist brengt in zijn partituur verschillende invloeden uit alle hoeken van de wereld samen. Karlsson schreef ook liederen in het Engels die gebracht zullen worden door 'de apostel van het levenslied' Guido Belcanto. “Het is me een hele eer om tot het magische universum van het ballet te mogen toetreden. De melodramatiek van La Bayadère spreekt zeer tot mijn verbeelding”, reageert de zanger.
In een rijdende tuktuk op de scène gidst Guido Belcanto hoofdpersonage Solor - voor wie de bayadère een verboden liefde heeft opgevat - door de wervelende voorstelling en met zijn warme stem neemt hij het publiek op sleeptouw door het verhaal. “Toen ik gevraagd werd voor deze rol wist ik niet dat Mikael Karlsson een wereldwijd gerespecteerde en gevierde componist is”, verontschuldigt de 66-jarige chansonnier zich. “Doordat de partituur niet op mijn stem gecomponeerd werd, wordt het geen letterlijke vertaling van de zang, maar ik maak me sterk dat mijn interpretatie het origineel alle eer zal aandoen. I like to put myself in risky situations.”
Rasa (naar La Bayadère) is één van de vele hoogtepunten in het jubileumseizoen 50 jaar Ballet Vlaanderen en wordt hét spektakelballet van het jaar. Een groot decor - een mobiele trappenpartij ontworpen door Nicolȧs Boni - neemt de volledige podiumbreedte van de Stadsschouwburg in. De Japanse Tamae Hirokawa tekende maar liefst 49 verschillende silhouetten, goed voor in totaal 84 kostuums. Zij werkte eerder met Lady Gaga. Een van de korsetten die ze voor de superster ontwierp, zal ook in de voorstelling te zien zijn.
Rasa (naar La Bayadère) gaat in wereldpremière op zaterdag 25 januari en loopt tot 2 februari in Stadsschouwburg Antwerpen. Van 7 februari tot 12 februari is de voorstelling te zien in Opera Gent.

Klik hier voor meer informatie en tickets