Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Happy Birthday, Maestro Brabbins

Happy Birthday, Maestro Brabbins

Dirigent Martyn Brabbins is een bijzonder veelzijdig dirigent en een favoriet op de BBC-Proms. Voor zijn 60e verjaardag bedacht hij een origineel cadeau: een nieuwe compositie, geschreven door 14 eminente componisten. Dat idee symboliseert zijn twee grote passies: Britse muziek en nieuwe muziek.

In zijn beroemde Enigmavariaties – met het meeslepende Nimrod – maakte Edward Elgar een portret van zijn beste vrienden in de vorm van variaties op een thema. Voor de verjaardag van Martyn (Charles) Brabbins werden de rollen omgedraaid: in Pictured Within: Birthday Variations for M.C.B. componeerden veertien bevriende componisten een reeks variaties voor Martyn Brabbins. De jarige maestro dirigeerde zelf de wereldpremière van zijn cadeau op de BBC Proms, gevolgd door Elgars grote voorbeeld. Dat deed hij met het Scottisch Symphony Orchestra op 13 augustus jl., precies op zijn 60e verjaardag.

Voor ‘Pictured Within’ bepaalde Martyn Brabbins zelf de spelregels: hij besliste welke componist welke variatie zou schrijven, helemaal naar het model en karakter van Elgar’s Enigmavariaties. Onder hen klinkende namen als Brett Dean, Sir Harisson Birtwistle, Judith Weir en Gavin Bryars. Maar ook de Belg Wim Henderickx, die de zevende variatie toegewezen kreeg. Martyn Brabbins creëerde immers als eerste gastdirigent van het Antwerp Symphony Orchestra verschillende werken van Henderickx. Brabbins geeft overigens zijn verjaardagsconcert ook met het Antwerp Symphony Orchestra op 1 december.
Beluister hieronder hoe Wim Henderickx zijn de compositie-opdracht van Martyn Brabbins beschrijft.

Wim Henderickx over zijn werk voor Martyn Brabbins

Over de componist van het thema waarmee Pictured Within begint wordt druk gespeculeerd, maar Brabbins wil de naam ervan niet prijsgeven. De vijftiende componist blijft dus een enigma. Of zou het kunnen dat Brabbins, die ook compositie studeerde, zich voor zijn verjaardag even liet gaan? 

  • Beluister dit BBC Promsconcert in Klara Live op woensdag 25 september op de radio, klara.be of via de Klara-app.
Partituren van de Enigmavariaties van Elgar en Wim Henderickx© Klara
Wim Henderickx componeerde de 7e variatie van 'Pictured Within'
Variatie 7 uit Pictured Within van Wim Henderickx