Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Antwerpse debuut van Diana Damrau en het BRSO

Het Antwerpse debuut van Diana Damrau en het BRSO

Wat als een dirigent ziek wordt? Het Orchester des Bayerischen Rundfunks speelde op zijn Europese tournee voor het eerst in Antwerpen en Klara was erbij. Chef-dirigent Mariss Jansons moest om gezondheidsredenen de tournee met zijn orkest staken. Daniel Harding nam het stokje over en dat maakte het concert in Antwerpen extra spannend voor het orkest.

Het Radio-orkest van de Beierse Radio is een van de onbetwiste wereldorkesten, naast de Berliner Philharmoniker en het Concertgebouw Amsterdam. Het speelde op zijn jongste Europese tournee drie verschillende programma’s. Welgeteld één repetitie van 75 minuten had het orkest met de vervangende dirigent Daniel Harding. En die zette dan ook nog een onvoorzien werk op het programma: Mahlers Totenfeier, een stuk dat Mahler later als eerste beweging van de tweede symfonie zou hergebruiken. In de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen stonden op 3 november ook Strauss’ Vier letzte Lieder met de schitterende sopraan Diane Damrau op het programma, naast de vierde symfonie van Johannes Brahms. Op een tournee die startte op 27 oktober langs steden als Wenen, Parijs, Keulen en eindigend in New York is dat zelfs voor een toporkest even slikken. De musici waren extreem geconcentreerd en maakten er een prachtig concert van. 

“Het Orchester des Bayerischen Rundfunks heeft niet de gespierde klank van de Berliner Philharmoniker, noch de zachtheid van het Concertgebouworkest Amsterdam. Het is het perfecte huwelijk tussen de twee: het heeft een groot dynamisch palet, fluwelen strijkers en net het ontbreken van de ronkende naam zorgt ervoor dat het orkest zich keer op keer wil bewijzen”. Dat zegt de Belg Wies de Boevé, contrabassolo van het orkest en meervoudig bekroond musicus. Van hem komt binnenkort een Klara-cd uit, samen met het Brussels Philharmonic.

Beluister het hele concert in Klara Live op zaterdag 16 november via Klara, de Klara-app of herbeluister op Klara.be

Bekijk hierboven de video-opname van Im Abendrot van Richard Strauss, gemaakt door Felix Hentschel tijdens het concert in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

© Astrid Ackermann
het Orchester des Bayerischen Rundfunks en Diana Damrau: op zaterdag 16 november in Klara Live