Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Nieuwe Seizoen 19/20 van de Munt

Het Nieuwe Seizoen 19/20 van de Munt

Opvallend is de afwezigheid van één overkoepelend thema wat misschien een grotere vrijheid teweegbrengt om andere accenten te kunnen leggen. Drie pijlers stelt de Munt voorop in hun nieuwe programmering van het komende en ook voor de volgende seizoenen:

1. Twee wereldpremières om mee te beginnen waarbij zowel een bekende, ervaren operacomponist wordt aangesproken als een jongere componist die zich aan een operadebuut mag wagen. 2. Meerdere verwante opera's worden samengebracht in een overkoepelende dramaturgie, dat kan een trilogie zijn of zelfs een tetralogie. 3. Samenwerkingsverbanden worden aangehaald tussen verschillende Brusselse cultuurhuizen, met name het Théâtre National Wallonie-Bruxelles en de KVS, en dat voor bijv. muziektheaterprojecten, jongerenprojecten of dansvoorstellingen.

Door het bundelen van de krachten over cultuurhuizen heen en binnen de programmering zelf, kan de Munt een recordaantal van zomaar even elf operavoorstellingen aanbieden. Hun logo dat niet alleen grafisch zeer mooi is, toont dan ook een soort stretching en tintelende vibratie die ons kan doen uitkijken naar een voor hart en geest stimulerend nieuw seizoen.

Ik kijk alvast erg uit naar één van de twee wereldcreaties: Le Silence des Ombres met muziek van de jonge Fransman Benjamin Attahir omdat er veel jonge mensen bij betrokken zijn, zowel in de zangerscast met leden van de MM Academy en de Kapel Koningin Elisabeth, als bij de decor-en kostuummakers uit de hogeschool La Cambre. Een grote nieuwsgierigheid voel ik ook bij het project rond de Poolse componist Moniuszko waarvoor de jonge componist Andrzej Kwiecinski en jonge librettist Krystian Lada aan de slag gaan met alweer een bezetting met jonge zangers. De eindejaarsproductie Les Contes d'Hoffmann van Offenbach spreekt nu al tot mijn verbeelding omdat ik de naam Krzysztof Warlikowski zie verschijnen voor de regie en die van de wonderlijke Franse sopraan Patricia Petitbon die geen noot kan zingen zonder dat die overloopt van emotie. Zij zingt de drie vrouwenrollen in deze opera die in sommige producties worden gecombineerd, wat ik de meest interessante optie vind. In Schoppenvrouw van Peter Tsjaikovski wordt het uitkijken naar de orkestaanpak van de beroemde alt Nathalie Stutzmann die steeds meer haar sporen verdient als dirigente. Voor deze productie kon de Munt mezzosopraan Anne Sofie von Otter strikken als de mysterieuze gravin in het verhaal, sinds 1989 is zij niet meer te zien geweest in de Munt binnen een operaproductie, wel als liedzangeres. Een opera om van te snoepen en vooral om bij weg te dromen is Der Rosenkavalier van Richard Strauss die we zullen kunnen meemaken in een regie van Damiano Michieletto die al eerder voor zeer toegankelijke ensceneringen tekende in de Munt, ik denk aan l'Elisir d'amore in 2015. De componisten van laatst genoemde opera's, Tsjaikovski en Strauss zijn ook sleutelfiguren in het symfonische aanbod van de Munt komend seizoen. Maar waar ik absoluut het allermeest naar uit kijk is de trilogie die het voorjaar van 2020 zal inkleuren: de drie Mozart en Da Ponte opera's met name Le Nozze di Figaro, Cosi fan tutte en Don Giovanni. Dat wordt een hele uitdaging voor de regisseurs van Le Lab en een cast waarin de zangers elk twee rollen voor hun rekening nemen uit twee van de drie opera's. De drie opera's worden voorgesteld als drie delen van eenzelfde verhaal dat zich afspeelt binnen eenzelfde ruimte en tijdsspanne. Toch kunnen de opera's afzonderlijk bezocht worden maar ik denk dat het net extra spannend wordt om ze alle drie te gaan bekijken en zo verbanden te ontdekken waar je nooit eerder bij stil stond. Allicht zal het gebruik van video een rol spelen in het verstrengelen van die verhalen. In de marge van de Mozart trilogie zijn ook de muziektheaterbewerkingen die Tom Goossens maakte : Don Juan en Cosi niet te versmaden. Ik zag ze tijdens Theater aan Zee en ze zijn heerlijk en verfrissend. Van de Munt krijgt Goossens nu ook de opdracht om Le Nozze aan te pakken. Ik kan alvast niet wachten!

Uw opera-dienares Sylvia Broeckaert

Voor meer informatie over het volledige nieuwe seizoen van de Munt kan u terecht op hun website.