Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Johan De Ryck neemt afscheid van nachtnieuws en persoverzicht op VRT-radio

Johan De Ryck neemt afscheid van nachtnieuws en persoverzicht op VRT-radio

Collega Johan De Ryck, eind dit jaar 64, gaat met pensioen. Donderdagochtend 26 juli 2018 bracht hij op Klara zijn ultieme binnenlands persoverzicht. Afscheid van een karakteristieke stem en een eigenzinnige journalist.

Johan De Ryck is Oost-Vlaming en fier het te zijn. Het landelijke leven in zijn dorp Wanzele of het carnaval van Aalst interesseren hem in hoge mate. Tegelijk is hij uitzonderlijk belezen, een ware cultuurdrager, een degelijke journalist zoals er niet veel meer worden gemaakt.

Van Zweden naar Noord-Korea

Aan de universiteit van Gent studeerde Johan De Ryck klassieke filologie. In de reeks "Boek voor de zomer" in De Ochtend op Radio 1 koos hij op 25 juli voor Ovidius als ideale vakantieliteratuur. Na zijn licentiaatsdiploma deed De Ryck er een jaar wijsbegeerte bovenop, onder meer bij Leo Apostel, Etienne Vermeersch, Jaap Kruithof en Rudolph Boehm.

Van 1977 tot 89 gaf hij gedreven les in Eeklo, Ronse en Aalst. Een van zijn leerlingen was zijn latere collega Chris Van Den Abeele. Maar de omroep riep hem. Op 1 september 1989 begon hij bij het radionieuws, toen onder de hoofdredactie van Roger Adams. (Begin 2018 deed hij nog een interim in het atheneum van Wetteren.) 

Vanaf 1991 legde hij zich met groot enthousiasme toe op de Scandinavische landen. Na de eeuwwisseling volgde hij ook Noord-Korea. Drie keer bezocht hij het geïsoleerde land, en daarbuiten hield hij contact met Noord-Koreaanse functionarissen. Niemand die het meemaakte vergeet het geleid bezoek dat Johan De Ryck aan enkele apparatsjiks uit Pyongyang gaf op de nieuwsdienst. In hun gabardines zagen die mannen er net zo uit als je had kunnen verwachten...

De mannen van de nacht

In 1993 was Johan De Ryck een van de allereerste journalisten die het toen nieuwe nachtnieuws verzorgden. Er was een tijd dat de BRT-radio ermee ophield om 20 voor middernacht, om toe te staan dat de avondtechnicus nog de laatste tram haalde op het Flageyplein... Later zond de radio uit tot 2 uur, en vanaf 1993 de hele nacht, met elk uur nieuws. Vanaf 2007 koos Johan helemaal voor de nacht. U ziet in 1 van de 2 video's bij dit artikel zijn laatste nachtnieuws voor de eenmaking van radio-, televisie- en onlineredactie in 2007.

Vanaf 2007 deed Johan De Ryck alleen nog de nacht, alles samen 3000 keer. Daar hoorde ook het binnenlands persoverzicht bij, dat hier op Klara te beluisteren valt.

Merkwaardige belangstellingssferen...

Johan De Ryck heeft enkele originele passies, onder meer een zwak voor het leger. Zelf was hij 20 jaar reserve-officier. Als persofficier maakte hij een paar grote NAVO-maneuvers mee. Tot 2020 zal hij af en toe nog les geven aan defensie. Hij blijft ook lid van de Nationale Strijdersbond van België.

Hij heeft ook iets van een landelijke aristocraat, als lid van de Hubertusverening én van Natuurpunt, jawel. Nu hij met pensioen is, zal hij meer tijd kunnen doorbrengen in zijn geliefde moestuin, waar hij onder meer zeldzame en oude varianten van groenten kweekt, en met zijn paard.

De VRT en de radionieuwsluisteraars nemen afscheid van een man die veel weet, die gepassioneerd is door geschiedenis, die een klare blik had op heden en verleden, en dat allemaal boeiend kon overbrengen. Dank voor die bijna 30 jaar, Johan De Ryck.

Bron: Lucas Vanclooster voor VRT NWS