Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pëter Eötvös en Semyon Bychkov deze week rechtstreeks in Klara Live

Pëter Eötvös en Semyon Bychkov deze week rechtstreeks in Klara Live

In de week van 28 januari 2019 kan u o.a. rechtstreeks genieten van het optreden van het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van de Hongaarse dirigent Peter Eötvös en dat van de Tsjechische Filharmonie onder leiding van Semyon Bychkov met Dvorak's negende en Tsjaikovski's eerste symfonie.

Maandag 28 januari

Alain Planès is één van de grote Debussyvertolkers van vandaag: zijn pianospel is geraffineerd, subtiel en intelligent. Vorig jaar gaf hij ter gelegenheid van het Debussyjaar een integrale van alle pianomuziek in het Auditorium van Radio France in Parijs. In Klara Live vanavond een selectie uit die integrale met enkele kortere, minder bekende stukken, de Six Epigraphes Antiques, La boîte à Joujoux en de Etudes boek 1. De opname werd gemaakt op 11 maart 2018.

Dinsdag 29 januari

Er was een tijd dat castraten als Farinelli dè sterren van Europa waren. Componisten als Händel en Hasse, maar ook Farinelli's broer Riccardo Broschi schreven er hun bekendste aria's voor. Mezzosopraan Vivica Genaux en het ensemble Concerto de' Cavalieri o.l.v. Marcello Di Lisa wekken de meest vurige en smartelijke aria's uit dit virtuoze repertoire tot leven. Dit vocale vuurwerk wordt afgewisseld met heerlijk transparante concerto's van Vivaldi en Corelli. Dit concert werd opgenomen in deSingel op 11 januari 2019.

Woensdag 30 januari

Het Sint-Peterburgse salon van de 19e eeuwse uitgever Mitrofan Belaieff vormt het decor van deze avond. Iedere vrijdag organiseerde hij strijkkwartetavonden waar componisten als Alexander Glazunov, Anatoly Lyadov en Rimski-Korsakov graag samenkwamen. Belaieff bundelde de stukken in 'Les vendredis', en celliste Xenia Jankovic koos er een aantal uit die een eerbetoon aan Johann Sebastian Bach brengen. De Schotse pianist Alasdair Beatson weeft er de zomerdelen uit Tsjaikovski's Seizoenen doorheen. Erich Wolfgang Korngold was in de eerste plaats een opera- en filmcomponist en dat hoor je ook aan de dramatiek die in zijn pianokwintet schuilt. In het langzame deel fluisteren de doden van de Eerste Wereldoorlog mee in variaties op zijn 'Lieder des Abschieds'. Een opname van 6 augustus 2018.

Donderdag 31 januari

Met meer dan 20 concerten op één dag was Klara in deSingel weer een hoogdag voor muziekliefhebbers. Vanavond biedt Klara Live u een selectie uit deze rijk gevulde dag. Met o.m. het Trio Wanderer, violiste Amandine Beyer en het Brussels Philharmonic met pianist Alexander Toradze. Opgenomen op 26 januari jl. in deSingel.

Vrijdag 1 februari

Het Antwerp Symphony Orchestra heeft vanavond een bijzondere dirigent te gast: de Hongaar Peter Eötvös. Naast een veelgevraagd dirigent is hij ook een begenadigd componist. Vanavond op het programma in Antwerpen twee recente werken van Eötvös, aangevuld met Prélude à l'après-midi d'un faune van Claude Debussy en het prachtige Concerto voor orkest van Bela Bartok. Eötvös' 'Alle vittime senza nome' is geschreven ter nagedachtenis van de talloze bootvluchtelingen die stierven voor de Italiaanse kusten, en zijn werk 'The Gliding of the Eagle in the Skies' wil de oneindige, majestatische vrijheid van de arend in klank omzetten.
Een programma voor de avontuurlijke fijnproever ! Klara is er rechtstreeks bij; Lut Van der Eycken zit in de Klaraloge en praat met Mark Vossen en Benjamin Dieltjens, twee orkestmusici die in het verleden vaker met Eötvös gewerkt hebben.

Zaterdag 2 februari

"De Amerikanen verwachten veel van mij. Ik moet hen de weg tonen naar het beloofde land, naar een nieuwe, onafhankelijke kunst, naar een nationale muziekstijl! Dat is een grote en veelomvattende taak. Ik hoop dat ik er met Gods hulp in zal slagen." schreef Antonin Dvorak op 27 november 1892 in een brief. Met zijn negende symfonie waar negrospirituals in doorschemeren loste hij de verwachtingen ruimschoots in. In Tsjaikovski's eerste symfonie klinkt eerder Mendelssohn door. Het Scherzo zou zo uit Mendelssohns Midzomernachtsdroom kunnen komen.
De Tsjechische Filharmonie onder leiding van Semyon Bychkov met Dvorak's negende en Tsjaikovski's eerste symfonie, vanavond rechtstreeks vanuit het Concertgebouw Brugge.

Na het succesvolle eerste seizoen van 'Iedereen Klassiek' op YouTube, is Klara gestart met een tweede reeks minidocumentaires over klassieke muziek. In 10 nieuwe afleveringen én een nieuw decor vertelt Klara-presentator Sander De Keere opnieuw over geniale componisten, inspirerende stukken en straffe verhalen uit de klassieke muziek. Bovenaan dit artikel kan u de zesde aflevering bekijken en die gaat over de 9e Symfonie van Dvorák. Dat is meteen opnieuw een 'Topstuk' van Concertgebouw Brugge. Meer informatie hierover via concertgebouw.be

Klara Live, van maandag 28 tot en met donderdag 31 januari 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit de Koningin Elisabethzaal, met het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van de Hongaarse dirigent Peter Eötvös op vrijdag 1 februari 2019, van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit het Concertgebouw Brugge, met de Tsjechische Filharmonie onder leiding van Semyon Bychkov, met Dvorak's negende en Tsjaikovski's eerste symfonie, op zaterdag 2 februari 2019, van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.