Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met o.a. Iván Fischer en Vadim Repin

Klara Live met o.a. Iván Fischer en Vadim Repin

Tijdens de week van 9 september 2019 hoort u in Klara Live enkele topconcerten met ondermeer de Berliner Philharmoniker onder leiding van Ivan Fischer. En voor het openingsconcert van dit nieuwe seizoen nodigen het Belgian National Orchestra en muziekdirecteur Hugh Wolff op vrijdag 13 september violist Vadim Repin uit. U kan dat rechtstreeks beluisteren via Klara, klara.be en de Klara-app.

Maandag 9 september

De Berliner Philharmoniker is nog steeds een van de absolute toporkesten van de wereld. Wanneer dit orkest onder de leiding staat van Iván Fischer, een van de meest inspirerende dirigenten van het moment, kan men zich verwachten aan uitvoeringen van de hoogste kwaliteit. Vanavond horen we hen samen aan het werk in composities van Antonin Dvorak, liederen van Hugo Wolf met Christian Gerhaher (bariton) en de 9e, "de grote" symfonie van Franz Schubert.

Dinsdag 10 september

De lichtheid van de melodie enerzijds en de dense, bijna machinale ritmiek anderzijds. Die paradox is wat Simon-Pierre Bestion fascineerde telkens hij het klavecimbelconcerto in d van Bach speelde. De ononderbroken repetitieve stroom, zonder ruimte voor ademhaling, deed hem aan de Amerikaanse minimalisten Steve Reich en John Adams denken. Simon-Pierre Bestion en zijn oude-muziek ensemble La Tempête laten je luisteren naar wat Bach en de repetitieve 20e eeuwse muziek verbindt. 
Dit concert werd opgenomen tijdens het afgelopen MA-festival op maandag 5 augustus.

Woensdag 11 september

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Berlioz stierf. In Montpellier herdenkt men die verjaardag feestelijk met de uitvoering van zijn Messe solennelle. De partituur van dit vroege werk werd pas in 1992 louter toevallig terug gevonden in een kist in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Voor de pauze leidt Hervé Niquet het Concert Spirituel in de dodenmis van Johann Paul Martini.

Donderdag 12 september

Francis Poulenc laat zich niet in één woord vatten. Veelzijdig in genres en stijlen, misleidend lichtvoetig, humor is nooit veraf. Klarinettist Andreas Ottensamer, violist Sunao Goko en pianist José Gallardo bewegen zich even behendig van berookt café naar straathoek-klezmer in Poulencs toneelmuziek uit 'L' invitation au château'. Debussy, Brahms en Bartok sluiten wonderwel aan. Een bijzonder concert vanuit de Toppan Zaal in Tokyo.

Vrijdag 13 september

Voor het openingsconcert van dit nieuwe seizoen nodigen het Belgian National Orchestra en muziekdirecteur Hugh Wolff violist Vadim Repin uit. Het is intussen al 30 jaar geleden dat hij als 17-jarige de eerste prijs op de Elisabethwedstrijd won. Het verslag uit het Journaal kan u bovenaan deze pagina bekijken.
Zijn uitvoering van het tweede vioolconcerto van Prokofiev belooft een feest te worden. Tijdens de pauze komt Vadim Repin naar de Klaraloge van Lut Van der Eycken voor een gesprek. Voor en na het concerto hoort u respectievelijk Solo nr. 1 voor orkest van Pascal Dusapin en de zevende symfonie van Ludwig van Beethoven. Rechtstreeks vanuit de Henry Le Boeufzaal van het PSK in Brussel.

Zaterdag 14 september

In Klara Live Opera krijgt u een recente opname te horen vanuit het goed bewaarde barokke theater van Drottningholm in Zweden. Mezzosopraan Ann Hallenberg schittert in de rol van Ariodante in de gelijknamige opera van Handel. Contratenor Christophe Dumaux is de slechterik van dienst als Polinesso en dirigent is Ian Page. Een van de hoogtepunten in deze opera seria is de aria Scherza Infida met een obligate fagotsolo.

  • Klara Live, van maandag 9 tot en met zaterdag 14 september 2019. Op maandag 9, dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 september van 20 tot 22 uur, op vrijdag 13 september van 20 tot 22.10 uur uur, en op zaterdag 14 september van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
  • Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor de meest recente details.