Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live

Klara Live

In de week van maandag 28 oktober 2019 hoort u in Klara Live ondermeer het Requiem van Giuseppe Verdi. Tijdens het afgelopen Klarafestival zorgde dirigent Theodor Currentzis voor een bepaald spectaculaire uitvoering van dit werk. Ter gelegenheid van 1 november kan u de opname vrijdag herbeluisteren.

Maandag 28 oktober

Op 2 oktober was het wereldberoemde Arditti Quartet te gast in de Miry Zaal in Gent voor een concert in het kader van het Festival van Vlaanderen. Sinds het ontstaan van het kwartet in 1974 specialiseren zij zich in het uitvoeren van eigentijdse muziek. Honderden strijkkwartetten zijn aan hen opgedragen. Op het concert in Gent brachten ze naast de Zes Bagatellen van Anton Webern werk van Dusapin, Kurtag, Ligeti en Cage, vier componisten waar het kwartet nauw mee samengewerkt heeft.

Dinsdag 29 oktober

Het Orchestre National de France vertoeft vanavond in sprookjessferen: voor zijn symfonische gedicht Die Seejungfrau baseerde Alexander Zemlinsky zich op het sprookje 'De kleine Zeemeermin' van Hans Christian Andersen. Vooraf brengt cellist Nicolas Alstaedt het celloconcerto van Robert Schumann. Het Orchestre National de France staat onder leiding van Emmanuel Krivine. Een ERU-opname gemaakt in Montpellier op 19 juli 2019.

Woensdag 30 oktober

Frank Braley, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1991, is de blikvanger in het door blues en jazz beïnvloede pianoconcerto in G van Ravel. Verder een orkestrale staalkaart van de tweede helft van de negentiende
(Wagner, Strauss) en de eerste helft van de twintigste eeuw (Debussy). Het Nationaal Orkest van België staat onder leiding van Eivind Aadland. Een VRT-opname van 2 februari 2018.

De oorspronkelijk geplande uitzending met het Redherring Baroque Ensemble kan wegens omstandigheden vandaag niet doorgaan. De uitzending van dit concert wordt verplaatst naar 6 december.

Donderdag 31 oktober

Het Freiburger Barockorchester dompelt zich sinds een jaar of zes onder in de symfonische muziek van Mendelssohn. Een voortdurende en fascinerende ontdekkingstocht noemt gastdirigent Pablo Heras-Casado het. Vandaag staat o.m. Mendelssohns eerste symfonie op het programma. Isabelle Faust komt erbij voor Mendelssohns vioolconcerto in mi klein, een werk met prachtige melodielijnen en een fijne orkestratie. Een concert opgenomen in de Blauwe Zaal van deSingel op 22 september 2018.

De oorspronkelijk geplande rechtsteekse uitzending met de Staatskapelle Dresden onder leiding van Philippe Herreweghe kan wegens omstandigheden niet doorgaan. De uitzending van dit concert wordt verplaatst naar 5 december.

Vrijdag 1 november

Tijdens het afgelopen Klarafestival zorgde dirigent Theodor Currentzis voor een bepaald spectaculaire uitvoering van het Requiem van Verdi, op zichzelf toch al een redelijk spectaculair werk. Er waren voor- en tegenstanders van zijn interpretatie, maar niemand bleef onverschillig. Ter gelegenheid van 1 november kan u de opname vandaag herbeluisteren. Uitvoerders zijn het orkest Musica Aeterna, het koor van de Opera van Perm en solisten Zarina Abaeva, Hermine May, René Barbera, Tareq Nazmi. Een VRT-opname van 28 maart van dit jaar. Uiteraard is er ook in 2020 een nieuwe editie van het Klarafestival. Klik hier en lees in ons dossier alvast een pak informatie. En bovenaan deze pagina kan u de aftermovie van het Klarafestival 2019 nog eens herbekijken.

Zaterdag 2 november

Vanavond in Klara Live horen we Macbeth Underworld, opera van Pascal Dusapin, de seizoensopener van de Munt.