Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live deze week rechtstreeks vanuit Flagey en Bozar

Klara Live deze week rechtstreeks vanuit Flagey en Bozar

In de week van 18 februari 2019 neemt Klara Live u rechtstreeks mee naar Flagey en Bozar. Op donderdag leidt de charismatische componist en dirigent Eric Whitacre het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor in vooral eigen werk, maar ook in werk van Copland en Jonathan Newman. En op vrijdag kiest het Belgian National Orchestra met Das Ritual van Alfred Schnittke voor een gedurfde opener.

In de video op deze pagina gaan we even terug naar zaterdag 28 januari 2017. Toen was Eric Whitacre te gast tijdens Klara in deSingel.

Maandag 18 februari

Sinds pianist Daniil Trifonov in 2011 de Tsjaikovskiwedstrijd won, veroverde hij al snel de wereldpodia. Toch is hij veel meer dan een onwaarschijnlijk virtuoze pianist. Zijn spel is ook muzikaal uiterst intelligent en doorleefd. Dat toont hij in dit boeiende recital, opgebouwd als een hommage aan componist Frédéric Chopin. Componisten als Frederico Mompou, Tsjaikovski, Grieg en Rachmaninov schreven werken die verwijzen naar Chopin, als eerbetoon aan de grote pianist-componist. Trifonov bouwt zijn recital prachtig op, om te eindigen met werk van de meester zelf: de Variaties op La ci darem la mano en de tweede pianosonate in bes, met de beroemde Marche funèbre.
Een EBU-concert, opgenomen tijdens het Festival van Verbier op 31 juli 2018.

Dinsdag 19 februari

Op 7 februari was in de Bijloke een uitzonderlijk concert te horen: Ars Antiqua Austria bracht er onder leiding van Gunar Letzbor een selectie van de befaamde Rosenkranzsonates van von Biber. Letzbor heeft die aartsmoeilijke muziek ongelooflijk goed in de vingers. Hij had voor de gelegenheid 4 violen bij waarop hij 6 sonates speelde, alsook het sluitstuk van de bundel, namelijk de passacaille voor viool solo. De 4 violen stonden allemaal in een andere stemming, zoals het nodig is voor deze muziek. Lange tijd heeft men gedacht dat de Rosenkranzsonates onspeelbaar waren, maar Letzbor toont met veel overtuiging hoe deze muziek moet klinken.

Woensdag 20 februari

Beethovens symfonieën met even nummers hebben altijd in de schaduw gestaan van die met de oneven nummers. Dirigent Hans von Bülow schreef in 1889 reeds dat de derde, vijfde, zevende en negende "rijker aan emoties waren". Het symfonieorkest van de Munt wil je van het tegendeel overtuigen en zet de tweede en vierde symfonie prominent op het programma. Een uitstekende gelegenheid om ze van dit hardnekkig vooroordeel te ontdoen! Het symfonieorkest van de Munt staat onder leiding van haar chef dirigent Alain Altinoglu in dit concert opgenomen in Bozar op 6 januari.

Donderdag 21 februari

De charismatische componist en dirigent Eric Whitacre is niet alleen razend populair bij het Vlaams Radio Koor. Zijn muziek wordt wereldwijd uitgevoerd door miljoenen amateurs en professionele muzikanten. Vanavond leidt hij het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor in vooral eigen werk, maar ook in werk van Copland en Jonathan Newman. De Grammy-winnaar deed baanbrekend werk met zijn 'Virtual choirs', waaraan koren van over de hele wereld deelnamen. Sluitstuk van deze concertavond is Whitacre's werk Deep Field, voor orkest en koor, waarbij het publiek kan deelnemen met een speciaal ontwikkelde app. Deep Field is geïnspireerd door de ongrijpbare pracht van de sterrenstelsels die de Hubble Telescoop in 1995 toonde.
Een concert vanuit Studio 4 in het Brusselse Flagey, rechtstreeks in Klara Live met Nicole Van Opstal.
Lees ook: Eric Whitacre en Deep Field

Vrijdag 22 februari

Het Belgian National Orchestra kiest met Das Ritual van Alfred Schnittke voor een gedurfde opener. Vanuit het niets en aan een marstempo zwelt het orkest aan tot een kakafonie van klokken en trompetten. Hij schreef het werk in 1984-85 op vraag van de Joegoeslavische ambassade om de bevrijding van Belgrado te herdenken, maar Schnittke zag het ruimer en droeg het werk op aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Ook Sjostakovitsj omzeilde de wensen van zijn opdrachtgever bij het componeren van zijn Negende Symfonie. Men eiste dat hij met behulp van een viervoudig orkest, koor en solisten de leider Stalin zou bezingen in een symbolisch geladen Negende Symfonie." Toen mijn Negende gespeeld werd", schrijft Sjostakovitsj in zijn memoires, "werd Stalin verschrikkelijk kwaad. Hij voelde zich in zijn edelste gevoelens gekwetst omdat er geen koor was, geen solisten, geen apotheose en zelfs niet het minste eerbetoon. Het was gewoon muziek waar Stalin weinig van begreep en van een twijfelachtige inhoud." Aan deze componisten voegt dirigent Constantinos Carydis de figuur van Ludwig van Beethoven toe. Van hem brengen solisten pianist Saleem Ashkar, violist Stephen Waarts en cellist Andrei Ionita samen met het orkest het tripelconcerto. Rechtstreeks vanuit Bozar, met Lut Van der Eycken.

Klara Live, van maandag 18 tot en met woensdag 20 februari 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit Studio 4 in het Brusselse Flagey, met Brussels Philharmonic, Vlaams Radio Koor, Kalliope & Koriolis, Eric Whitacre: Deep Field op donderdag 21 februari 2019, van 20 uur tot 22.20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit Bozar, het Belgian National Orchestra onder leiding van Constantinos Carydis met I Did It My Way - Ludwig van Beethoven & Dmitri Sjostakovitsj, op vrijdag 22 februari 2019, van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.