Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met een jarige Bernard Haitink

Klara Live met een jarige Bernard Haitink

In de week van 4 maart 2019 brengt 'Klara Live' u uitstekende kamermuziek en een topconcert met het Koninklijk Concertgebouworkest en een jarige Bernard Haitink. Op maandag 4 maart praat Mark Janssens in Maestro met Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, over de jarige Bernard Haitink. En bekijk in dit artikel een interview uit 1960. Daarin praat Nand Baert met Bernard Haitink, dirigent van het Concertgebouworkest, over de opvolging van Eduard van Beinum.

Maandag 4 maart

Vandaag wordt dirigent Bernard Haitink 90: een uitstekende gelegenheid om hem te vieren met de uitzending van een concert dat in december vorig jaar opgenomen werd in Amsterdamse Concertgebouw. Het was bijna 35 jaar geleden dat eredirigent Bernard Haitink het Concertgebouworkest leidde in Bruckners Zesde symfonie. De componist zelf noemde dit werk 'die keckste' (de brutaalste) onder zijn symfonieën. Meer dan in zijn andere symfonieën ligt de nadruk op dynamiek en ritme, in plaats van op de monumentale constructie. Bij de première onder leiding van Gustav Mahler, drie jaar na Bruckners dood, liet de Zesde haar toehoorders in verwarring achter. Nog steeds wordt ze niet vaak uitgevoerd. Op het programma verder ook nog Mozarts Pianoconcerto nr 23 met pianiste Mitsuko Uchida; in het 23ste concerto spelen houtblazers een grote rol en laat Mozart melodieën doorsijpelen uit de opera Le nozze di Figaro waaraan hij in dezelfde periode werkte.
Deze opname gemaakt in het Amsterdamse Concertgebouw op 16 december 2018

Dinsdag 5 maart

Op woensdag 23 januari ontving Bozar de Akademie für Alte Musik Berlin. Dit ensemble wordt meestal geassocieerd met de uitvoering van barokmuziek. In Bozar stond er echter een Galant en Classicistisch programma klaar, met muziek van Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Christian Bach en van Wolfgang Amadeus Mozart. Special guest en solist was Kit Armstrong die de solopartijen in de pianoforteconcerti speelde, maar die ook als continuospeler meedeed in beide symfonieën. In Klara Live hoort u ook een interview met solist Kit Armstrong.

Woensdag 6 maart

Het Amerikaanse Escher Quartet werd in 2006 opgericht door studenten van de Manhattan School of Music. Hun carrière nam een vliegende start: samenwerkingen met Pinchas Zukerman, Itzhak Perlman, het Emerson Quartet, BBC New Generation Artist, optredens in de Wigmore Hall, season artist in het Lincoln Center van hun thuisstad New York... Naar hun passage in Flagey werd dan ook reikhalzend uitgekeken. Op 30 januari waren ze dus in Flagey, en het werd een prachtig concert, ook al hadden ze ei zo na hun vlucht naar Europa gemist en moest het concert bijna afgelast worden. Vanavond kan u nog eens genieten van hun veeleisende, maar heel mooie programma met kwartetten van Britten, Sjostakovitsj en als afsluiter Dvorak.

Donderdag 7 maart

Voor de jongste editie van Flagey Piano Days nodigde Brussels Philharmonic de rijzende ster Rafal Blechacz uit, die Mozarts 23ste Pianoconcerto vertolkte. Het werk wordt vaak beschouwd als één van Mozarts meest intieme en expressieve werken dankzij het mooie tweede deel. Daarna volgde de grootse Derde Symfonie van Mendelssohn, geïnspireerd door de Schotse natuurpracht die diepe indruk op hem maakte.
Een Klara-opname gemaakt in Flagey op 8 februari van dit jaar.

Vrijdag 8 maart

Van hoeveel vrouwelijke componisten werd het talent in de kiem gesmoord? In dit kamermuziekconcert hoort u onbekende pianotrio’s van vrouwelijke componisten, naast bekende trio’s van Haydn en Sjostakovitsj. De Zweedse Amanda Maier behaalde als eerste vrouwelijke dirigente haar diploma in Leipzig, waar ze ook viool en compositie studeerde. In Amsterdam vonden haar nazaten in 2016 de partituur van haar pianotrio. Mel Bonis, artiestennaam van de Franse componiste Mélanie Hélène Bonis, was een klasgenote van Claude Debussy. Violiste Cecilia Zilliacus, celliste Kati Raitinen en pianist Bengt Forsberg speelden de pianotrio’s in de Zweedse stad Umeå tijdens een EBU-concert; de opname werd gemaakt op 18 april 2018.

Klara Live, van maandag 3 tot en met vrijdag 8 maart 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.