Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met meer dan 500 jaar muziekgeschiedenis in één week

Klara Live met meer dan 500 jaar muziekgeschiedenis in één week

In de week van maandag 14 oktober 2019 krijgt u in Klara Live concerten van Festival 20.21, Musica Divina, Transit, oftewel meer dan 500 jaar muziekgeschiedenis in één week.

Maandag 14 oktober

Pastorale sferen, de klank van de hobo, een tenorsolo: Englishness alom met Oxalys en Yves Saelens. Op 3 oktober traden ze op in het kader van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, Festival 20.21. In de aula van het Maria-Theresiacollege in Leuven brachten zij werk van Benjamin Britten, Ralph Vaughan Williams, Peter Warlock, Felix White, en Jonathan Dove. Een zelden gehoord repertoire, met de 17-jarige hoboïst Balder Dendievel als solist in de Six Metamorphoses after Ovid (Benjamin Britten).

Dinsdag 15 oktober

Het Festival Musica Divina was dit najaar gewijd aan Leonardo da Vinci, de haast mythische renaissancefiguur die 500 jaar geleden overleed. Da Vinci was ook een uitstekend musicus. Het ensemble Doulce Mémoire brengt een programma geïnspireerd op de bekendste schilderijen van Da Vinci, te zien in de grote tentoonstelling in het Louvre dit najaar. Dat levert een boeiende verzameling op van heel uiteenlopende composities van Josquin Desprez, tot Marchetto Cara, met religieuze werken, wereldse dansen en hoofse muziek uit Leonardo's leefwereld. Opgenomen op 27 september in Turnhout.

Woensdag 16 oktober

Yannick Nézet-Séguin staat vanavond aan het hoofd van het Rotterdams Philharmonisch orkest, het orkest waarvan hij tot 2018 chef-dirigent was. Nézet-Séguin is één van de topdirigenten van vandaag: momenteel is hij chef-dirigent van de Metropolitan Opera in New York, het Philadelphia Orchestra en voor het leven benoemd tot chef-dirigent van het Orchestre Métropolitain du Grand Montréal. Op het programma Gustav Mahlers Totenfeier, het oorspronkelijk idee voor het eerste deel van zijn tweede symfonie. Nadien brengt het orkest, samen het Mannenkoor van de Beierse Radio en bas Mikhail Petrenko, de 13de symfonie ‘Babi Yar’ van Dmitri Sjostakovitsj. In dit werk schetst de componist een indringend beeld van de Sovjetsamenleving.
Dit concert werd in maart 2010 opgenomen in De Doelen in Rotterdam.

Donderdag 17 oktober

Een integrale Mozartavond met de Tsjechische Philharmonie en meesterpianist Leif Ove Andsnes. Op het programma het 20e pianoconcerto en de Praagse Symfonie. Een EBU-concert opgenomen in het Duitse Bad Kissingen op 5 juli 2019.

Vrijdag 18 oktober

Transit, het Leuvense jaarlijkse festival hedendaagse muziek, start dit jaar volledig Vlaams: op het programma van het openingsconcert staat nieuw werk voor piano van Frederik Croene en Daan Janssens. Een verrassende avond wordt het, zoveel is zeker, met de piano in een nieuwe context: Frederik Croene zorgt samen met Karl Van Welden voor een theatrale setting die ook invloed heeft op de pianoklank; Daan Janssens opteert voor een werk met twee pianisten en elektronica. Nicole Van Opstal vertelt er u alles over.

Zaterdag 19 oktober

De Deense componist Karl Aage Rasmussen werkte ruim twee jaar intensief samen met Concerto Copenhagen, en schreef niet minder dan negen stukken voor dit barokorkest. Hij vertrok van Vivaldi's Vier jaargetijden en weefde er 21e- eeuwse kleuren en patronen doorheen in de hoop dat we met eenzelfde verbazing zouden luisteren naar Vivaldi als het 18e-eeuwse publiek deed. Klara Live is er bij, rechtstreeks vanuit Bozar.

  • Klara Live, van maandag 14 oktober 2019 tot en met zaterdag 19 oktober 2019. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app
  • Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.