Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op zaterdag 30 november: Giovanna d'Arco van Verdi

Klara Live op zaterdag 30 november: Giovanna d'Arco van Verdi

De Munt bracht midden oktober een concertante versie van Verdi's zevende opera. Giovanna d'Arco is een echte prima donna-opera waarin de sopraan een veeleisende rol krijgt, een kolfje naar de hand van de jonge Georgische sopraan Salome Jicia die veel indruk maakt in de rol van de Franse heldin. Ontroerend is de inbreng van de Griekse bariton Dimitri Platanias als haar vader Giacomo. De Italiaanse tenor Francesco Meli die de zieke Ivan Rivas verving, overtuigt als Carlo VII.

Dirigent is Giuliano Carella, specialist in het Italiaanse, romantische repertoire. Verdi nam dezelfde librettist onder de arm als voor zijn Nabucco, nl. Temistocle Solera. Die laatste bleef beweren dat het tekstboek helemaal uit zijn eigen inspiratie ontstond maar aan de basis lag wel het toneelstuk van Schiller: die Jungfrau von Orleans. Van de vele personages bij Schiller behield Solera nog vijf karakters die nogal schetsmatig zijn uitgewerkt. Het hele verhaal bij Solera spitst zich toe op de relatie tussen Giovanna en de koning CarloVII en voorts tussen de heldin en haar vader Giacomo die denkt dat ze van de duivel bezeten is en haar zelfs overlevert aan de Engelsen. De opera die in première ging in Milaan in 1845, bleef succesvol in Italië in de eerste helft van de 19e eeuw maar verdween daarna van het toneel. Opvallend is de inventieve orkestratie van Verdi met veel geslaagde klankeffecten. In de ouverture valt al op hoe rijkelijk de houtblazers bedeeld zijn in deze partituur. 

‘Dit is de zwaarste rol die ik ooit zong.’ Salome Jicia heeft het in de video bovenaan dit artikel over haar rol in ‘Giovanna d’Arco’. Meer video's kan u bekijken via demunt.be