Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live trekt naar Knokke-Heist, Wenen, Utrecht en Brussel

Klara Live trekt naar Knokke-Heist, Wenen, Utrecht en Brussel

Dit zijn de concerten die Klara Live voor u selecteerde tijdens de week van 23 juli 2018. U hoort deze week o.a. Hannes Minnaar, de Wiener Symphoniker, Harriet Krijgh, Léa Desandre en Thomas Dunford en Bruno Philippe aan het werk. Op donderdag en vrijdag veel aandacht voor het Festival Musiq’3 met als thema ‘Nordic Vibes’: een koel briesje in deze warme dagen, met muziek van alle tijden. Klara Live maakte een selectie uit het aanbod van het festival.

Maandag 23 juli

In de stemmige Dominicanenkerk in Knokke-Heist opende pianist Hannes Minnaar vorige week het zomerfestival Klassiek Leeft Meesterlijk. Hij koos er voor een recital met enkele van zijn favoriete componisten: Johann Sebastian Bach uiteraard maar ook een vroege Beethovensonate en het drieluik van César Franck ‘Prélude, Choral et Fugue, op. 21’ waar Bachs contrapunt in doorschemert maar waarin hij evengoed een dramatische spanningsboog ontwikkelt Beethoven waardig. De liederen van Schubert die Franz Liszt bewerkte voor pianosolo tonen dat Liszt het hart op de goede plaats had: ondanks een portie virtuositeit en het toevoegen van een strofe hier of daar laat hij de piano toch vooral zingen met veel eerbied voor Schuberts origineel.
Een Klara-opname van dinsdag 17 juli.

Dinsdag 24 juli

© Julia Wesely
Philippe Jordan

Wenen is een muziekfestival rijker: van 6 mei tot 10 juni vond in de stad voor de eerste keer het Musikverein Festival plaats, een muziekfestival dat georganiseerd wordt in het beroemde Musikvereingebouw. Grote buitenlandse orkesten waren er te gast, maar uiteraard ook de orkesten van eigen, Weense bodem. Op 3 juni speelde de Wiener Symphoniker in de Gouden Zaal van de Musikverein. Op het programma de 8ste symfonie van Antonin Dvorak, het Tanz-Rondo van Gottfried von Einem, en het vioolconcerto van Robert Schumann. Schumann schreef dit werk in 1853 voor Joseph Joachim, die het echter nooit uitvoerde. De creatie vond plaats eind jaren 30 van vorige eeuw. Destijds werd de partituur erg bewerkt, omdat men vond dat het werk niet voldeed. Sinds de jaren 80 zijn er toch een aantal violisten geweest die voor hun interpretatie teruggrepen naar het oorspronkelijke manuscript. Zo ook Julia Fischer vandaag, samen met de Wiener Symphoniker onder leiding van Philippe Jordan. 

Woensdag 25 juli

Vanavond hoort u in Klara Live kamermuziek van de bovenste plank, in het openingsconcert van het Kamermuziekfestival Utrecht. Janine Jansen bezorgde dat festival internationale naam en faam. Vorig jaar al gaf de beroemde violiste de fakkel als artistiek directeur over aan de jonge celliste Harriet Krijgh. Die nodigde nu haar muzikale vrienden uit voor haar tweede, ijzersterke editie van het kamermuziekfestival van Utrecht, met 37 concerten in 5 dagen. Op het programma van het openingsconcert van 27 juni jl, opgenomen in Tivoli Vredenburgh, staan werken van Beethoven, Bartok en Brahms, met behalve Harriet Krijgh ook o.a. mandolinespeler Avi Avital, pianiste Magda Amara en cellist Victor Julien-Laferrière.

Donderdag 26 juli en vrijdag 27 juli

Het Festival Musiq’3, de Brusselse tak van het Festival de Wallonie, was dit jaar aan zijn 8ste editie toe. Van 29 juni tot 1 juli organiseerde het festival meer dan 50 concerten in het Brusselse, met meer dan 300 artiesten. Dit jaar was het thema ‘Nordic Vibes’: een koel briesje in deze warme dagen, met muziek van alle tijden. Klara Live maakte een selectie uit het aanbod van het festival.

Op donderdag 26 juli hoort u een Dowlandrecital met Léa Desandre en Thomas Dunford; fluitiste Anna Besson met Zweedse traditionele muziek en een Grande Sonate van Kuhlau; het jonge Esmékwartet met Grieg, en cellist Bruno Philippe met ondermeer de mooie cellosonate van Johannes Brahms.

En op vrijdag 27 juli kiezen we voor cellist Bruno Philippe in Rachmaninov en Myaskovsky; verder is er een Scandinavisch concert met Lorenzo Gatto en het Brussels Philharmonic, en tot slot een origineel recital van pianist Pavel Kolesnikov met muziek die de kindertijd oproept: op zijn programma staat werk van Claude Debussy, Frédéric Chopin, en Helmut Lachenmann.
Deze concerten werden door onze collega’s van de RTBf opgenomen in Flagey op 29 en 30 juni en 1 juli.

Klara Live, van maandag 23 tot en met vrijdag 27 juli 2018, telkens van 20 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app

© Caroline Doutre
Bruno Philippe