Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klarafestival 2019: Libera me!

Klarafestival 2019: Libera me!

Vrij van elke vorm van fysieke en mentale beperking, dwang of moraal. Misschien is dat wel de ultieme drijfveer van de mens. Maar wat betekent ‘bevrijding’ nog in onze tijd? Wie of wat kan er voor bevrijding zorgen in tijden van angst en toenemend ongeloof? Technologie misschien? Of wapens? Geld? Liefde? Kunst?...

Op zoek naar bevrijding met Faust en soortgenoten

Geïnspireerd door de mythische figuur van Faust, die zijn ziel en lichaam verkoopt aan de Duivel voor ongebreidelde kennis en genot, en nadien tot inzicht komt en smeekt om bevrijding, focust Klarafestival 2019 op verlossing en de strijd tussen goed en kwaad die er vaak aan vooraf gaat.
Op het programma staan religieuze en wereldlijke werken, die aanzetten tot reflectie over morele dilemma’s én het begeerde pardon, eens de mens bezweken is voor de verlokking. Daarnaast komen meerdere concrete toonzettingen van de Faustlegende aan bod – waarbij de verhoopte verlossing soms volgt, maar soms evenzeer vervloeking Fausts deel is.

Ontdek het volledige programma!

Symfonische toppers, 2x opera, 17 strijkkwartetten
 
Zoals vanouds vormt symfonische muziek de ruggengraat van het festival. Het Chamber Orchestra of Europe - maar liefst drie keer aan zet! - opent Klarafestival 2019 en treedt aan met absolute topsolisten als Pierre-Laurent Aimard, Vilde Frang en Lawrence Power!
Levende legende Kent Nagano en het Orchestre symphonique de Montréal brengen klassiekers van Stravinski, Debussy en Wagner, naast drie delen uit Berlioz’ La damnation de Faust.
En Teodor Currentzis, de rockster van de klassieke muziek en graag geziene gast op Klarafestival, vertolkt met zijn koor en orkest musicAeterna het overrompelende Requiem van Verdi.

Met Der Freischütz en The Rake’s Progress staan er tijdens Klarafestival 2019 twee opera’s op het programma, twee treffende hertellingen van het klassieke Faustverhaal. Bovendien staan beide producties onder leiding van sterke vrouwen: Laurence Equilbey en Barbara Hannigan!

Met twee bijzondere projecten krijgt het strijkkwartet een centrale plaats in Klarafestival 2019. In een intens drieluik schetst het Quatuor Tana een overzicht van de evolutie van het genre bij BOZAR.
Flagey is dan weer de locatie voor een String Quartet Marathon: het Artemis Quartett, Ragazze Quartet, Vision String Quartet, Piatti Quartet en Aris Quartett zijn aan zet tijdens vier concerten op twee dagen.

En ook niet te missen tijdens Klarafestival 2019: Homo Deus Frankenstein, een gloednieuwe kindervoorstelling; jazz met John Zorn, die zijn duivels ontbindt op het orgel van de Grote Zaal Henry Le Bœuf; een muzikaal ontdekkingsparcours met het Nadar Ensemble in het indrukwekkende KANAL - Centre Pompidou; en last but not least: een heus ‘Brexit-concert’, met onder anderen tenor Ian Bostridge, cellist Nicolas Altstaedt en schrijver Jonathan Coe.

Ontdek alle artiesten en voorstellingen op klarafestival.be

Klarafestival onder de kerstboom

Kerstmis draait om sfeer en gezellig samenzijn, net zoals dat bij een geslaagde concertervaring ook het geval is. Concerttickets zijn daarom het geknipte kerstcadeau. Koop snel je Klarafestivaltickets en vier Kerstmis een tweede keer in maart!
En omdat niet alleen de inhoud maar ook de vorm telt: stuur een mailtje naar justine@klarafestival.be en ontvang een feestelijke Klarafestivalverpakking voor je tickets.