Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klarafestival 2020: Passies, muziektheater, dans en visuele kunsten

Klarafestival 2020: Passies, muziektheater, dans en visuele kunsten

Klarafestival is meer dan muziek alleen! Ook dit jaar vinden er kruisbestuivingen plaats met de theater- en de danswereld, de performancekunst en de visuele kunsten. In Symphony of Expectation ontwikkelt Krystian Lada met het orkest van Opera Ballet Vlaanderen en het Brussels vocaal ensemble HYOID contemporary voices een immersieve enscenering.

Twee iconische werken uit de 20ste eeuw – Luciano Berio’s Sinfonia en Arnold Schönbergs Erwartung – koppelt hij aan een feministisch pamflet van Marie Pappenheim.

Op Klarafestival 2020 gaat Piano Works Debussy in première. In deze dansperformance exploreert choreografe Lisbeth Gruwez samen met pianiste Claire Chevallier de ruimte tussen de noten van Debussy’s pianomuziek.

From within … is de vrucht van een unieke samenwerking tussen de Servische componist Marko Nikodijevic en de mythische Robert Henke. Marko Nikodijevic omschrijft zichzelf als het vrije elektron van de hedendaags klassieke muziek. Robert Henke, mede-ontwikkelaar van de grensverleggende muzieksoftware Ableton Live en als dj optredend onder het pseudoniem Monolake, wordt geroemd als vader van de elektronische muziek en is daarnaast ook actief als laserkunstenaar.

Klik hier en ontdek het programma

Passies, passies, passies

Op Klarafestival 2020 zal er heel wat passiemuziek weerklinken. Philippe Herreweghe voert in Flagey met het Collegium Vocale Gent zowel Bachs Matthäus- als Johannes-Passion op. Een cast van internationale topsolisten staat daarbij garant voor twee schitterende uitvoeringen. Diezelfde Johannes-Passion van Bach wordt een paar dagen later ook in BOZAR uitgevoerd. Deze keer echter door het Bach Collegium Japan onder leiding van de legendarische Masaaki Suzuki. Een unieke gelegenheid om hetzelfde werk in twee radicaal verschillende interpretaties te horen!

In de Ter Kamerenabdij speelt B’Rock Orchestra & Choir onder leiding van Andreas Küppers de Johannespassie van Alessandro Scarlatti. Dit korte maar krachtige barokwerk wordt aangevuld met muziek van Carlo Gesualdo, Tommaso Bai en Louis Andriessen. Regisseur Luigi de Angelis voegt een visuele component toe: een video-installatie die het midden houdt tussen een barok stilleven en een hedendaagse documentaire. Met onder meer de films van Pasolini als inspiratiebron stelt hij zich in Passio de vraag waarom het lijden zo’n gewild onderwerp is in de kunsten.

Klik hier voor meer informatie en om tickets te bestellen

© Johan Jacobs
Philippe Herreweghe

Inschrijvingen Supernova nog tot 31 oktober

De inschrijvingen voor Supernova, de wedstrijd voor jong, Belgisch kamermuziektalent, lopen vlot binnen. Wil jij met je kamermuziekensemble ook kans maken op een Belgische concerttournee met aftrap op Klarafestival 2020? Schrijf je dan snel in! Op 31 oktober worden de inschrijvingen afgesloten en gaan de partners van Supernova – Klarafestival, Klara, Musiq’3, CC Strombeek Grimbergen, CC Ter Dilft Bornem, CC Westrand, Kunstenpunt en Beeldenstorm Anderlecht – over tot de preselectie op basis van het ingezonden audio- en videomateriaal.

Klik hier voor meer informatie