Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klarinettiste Annelien Van Wauwe op BBC Proms

Klarinettiste Annelien Van Wauwe op BBC Proms

Spelen op de beroemde Promsconcerten: voor vele musici is het een grote droom. De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe was op 19 augustus soliste in Mozarts klarinetconcerto in de beroemde Royal Albert Hall, samen met het BBC Scottish Symphony Orchestra. Op vrijdag 7 september krijgt u het concert te horen in Klara Live. Bekijk hier een fragment en beluister een interview.

Annelien Van Wauwe speelt het klarinetconcerto van Mozart niet op een gewone klarinet maar op een bassetklarinet, een instrument uit Mozarts tijd dat ze in een moderne versie liet nabouwen. Het kan een kwart lager, heeft iets andere kleppen, en klinkt vooral nog een tikje donkerder en fluweliger dan de gewone klarinet. Dit concert is meteen ook de inauguratie van haar nieuwe instrument. Annelien Van Wauwe studeerde o.m. bij Sabine Meyer en was van 2015 tot 2017 ‘New Generation Artist’ van de BBC, een samenwerking om de beste talenten ter wereld te ondersteunen. Intussen speelde ze met tal van orkesten en kamermuziekensembles en is ze hoofddocente aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen.

Beluister hieronder het interview van Clara De Decker met Annelien Van Wauwe over haar Promsconcert in het ochtendprogramma Espresso van 17 augustus.

Annelien Van Wauwe in Espresso over haar Promsconcert
foto van Royal Albert Hall binnenc BBC
Proms in the Royal Albert Hall

Het Adagietto van Mahler: een passionele liefdesbrief

Op het programma van dit BBC Promsconcert staat ook Mahlers vijfde symfonie. In combinatie met Mozarts klarinetconcerto is het een remake van een programma dat Leonard Bernstein in 1987 in de beroemde Londense Proms dirigeerde, toen met de Wiener Philharmoniker. Mahlers symfonieën staan niet alleen bol van universele ideeën, in deze symfonie speelt het autobiografische een grote rol. Mahler was tijdens de compositie ervan smoorverliefd op Alma Schindler, met wie hij in 1902 huwde. Het Adagietto eruit – wereldberoemd door het gebruik in Visconti’s film Death in Venice – is een van de mooiste liefdesbrieven uit de muziek. In elke symfonie heeft hij een visie op het leven op aarde en het andere leven. De vijfde symfonie begint uiterst somber, maar eindigt triomfantelijk. Het is een reis van donker naar licht, van tragedie naar triomf en ongebreidelde levenslust.

Volgens dirigent Thomas Dausgaard combineert Gustav Mahler hier de eigenschappen van een hele rij grote componisten uit de muziekgeschiedenis: Haydn voor het vakmanschap, Mozart voor de ambiguïteit van het vrolijke, maar tegelijk donkere karakter, Beethoven voor de grote idealen en de idee achter het werk, Berlioz voor het autobiografische karakter, Schumann voor de neurotische gevoelens en Bruckner voor het verhevene, het hemelse.

Klara Live met het optreden van Annelien Van Wauwe op BBC Proms, op vrijdag 7 september 2018 om 20.00 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.