Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Scala zaterdag 9 maart: La Gioconda van Ponchielli in de Munt

Scala zaterdag 9 maart: La Gioconda van Ponchielli in de Munt

Ponchielli's enige bekend gebleven opera is de Italiaanse versie van een Franse grand opéra, en bevat een amalgaam van verwijzingen naar grote voorbeelden zoals Verdi en Gounod, maar het is ook een opera met een sfeerschepping en melodievoering die al doen denken aan de latere Puccini en Mascagni. Het werk vergt een bezetting met zes topsolisten in alle stemtypes en die heeft de Munt gevonden, niet alleen in de eerste bezetting van de première maar ook in de alternerende tweede bezetting.

Topspecialist in het Italiaanse, romantische repertoire, Paolo Carignani verleent een diepte, lyriek en grote vrijheid aan het Muntorkest. Het koor is massaal aanwezig en klinkt indrukwekkend geëngageerd. Het is topsport voor de solisten, en alle zes zijn het stentori (grote stemmen) met veel stamina (uithoudingsvermorgen). De Barnaba, booswicht van dienst op de première, Franco Vassalo kreeg het meeste applaus voor zijn interpretatie van de rol met veel gluiperige gladheid, zijn prachtige Italiaanse dictie en zuiders getinte legato. Maar wie de andere Barnaba aan het werk zal zien, de Amerikaan Scott Hendricks, zal misschien nog meer kippenvel krijgen van diens interpretatie. Olivier Py, de regisseur heeft dan ook het kwaad in zijn puurste vorm willen tonen en maakt van Barnaba de heerser van een nieuwe onderwereld. De macht van de doge in het 17e eeuwse Venetië is slechts schijn, decadentie is alom, het water staat hoog. We bevinden ons in de onderbouw van mogelijk het dogenpaleis met ondergelopen kelders die eruit zien als een sinistere parkeergarage. Deze enscenering is een situering in een uitzichtloze wereld waarin geen ruimte is voor echte liefde wel voor machtsmisbruik, geweld en brute seks. En toch is er schoonheid op het toneel, gelukkig maar! De voortdurende aanwezigheid van water op scène zorgt voor mooie bewegende reflecties op de wanden van het decor, het geluid van het opspattende water bij de knappe choreografieën is een intrigerende toevoeging aan de akoestische beleving. En er is ontzettend veel passie in de muziek te horen: in de partituur van Ponchielli maar ook in de interpretatie van alle solisten, koor en orkest. Ga erheen en oordeel vooral zelf!

U kan via onderstaande radiospeler het gesprek herbeluisteren dat Sylvia had tijdens Espresso over deze productie.

Bovenaan dit artikel kan u een korte teaser bekijken, en hieronder kan u een blik achter de schermen werpen. Want een opera maak je niet alleen op het podium en in de orkestbak. Ook in de ateliers werkt een hondertal artiesten mee aan ‘La Gioconda’. 

Meer video's kan u vinden op het YouTube-kanaal van De Munt

Scala met 'La Gioconda' van Ponchielli, op zaterdag 2 maart 2019,om 20.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

Sylvia Broeckaert over La Gioconda in de Munt