Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lode Backx, een grote en vergeten naam

Lode Backx, een grote en vergeten naam

We ontvingen een mail van de 17-jarige Jens Backx, die in een boek over de 'Geschiedenis van de Familie Backx' een stukje las over pianist Lode Backx. Hij vroeg ons om meer informatie over hem en eventuele opnames. In het VRT-archief bleken meer dan 100 opnames van Lode Backx te zitten. Een mooie kans om Jens uit te nodigen én die wereldberoemde, maar vergeten Vlaamse pianist Lode Backx nog eens onder de aandacht te brengen.

Lode Backx studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen onder leiding van onder meer Marinus De Jong. In 1942 behaalde hij het hoger diploma en nadien volgde hij nog lessen bij Robert Van Tomme.

In 1943 won hij de Nationale Muziekwedstrijd in Brussel en in 1946 de tweede prijs op het eerste internationale pianoconcours van Genève. De jury ging in ruzie uit elkaar, omdat sommigen de eerste prijs aan Backx wilden toekennen. Hij trad vervolgens op in Engeland, onder meer in de Royal Albert Hall, met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van sir Basil Cameron.

Hij ging zich nog verder vervolmaken bij Paul Roës (Parijs), Edwin Fisher (Luzern) en Eduardo del Pueyo (Brussel). Hij kreeg naam als uitstekend vertolker van composities van Claude Debussy.

Hij werd een veel gevraagd vertolker voor concerten, recitals en kamermuziekuitvoeringen, in België, Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië. Hij concerteerde er met grote orkesten, onder de leiding van bekende dirigenten zoals Charles Münch, Roberto Benzi, Jean Martinon, Arthur Fiedler en Franz André. Geruime tijd vormde hij een pianoduo met Frédéric Gevers en vervolgens met Monica Druyts.

Hij trad ook veel op in de radio en voor televisie, in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Daarnaast was hij pianoleraar aan het Koninklijk Vlaams Muziekconcervatorium van Antwerpen, aan verschillende muziekacademies en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Argenteuil. Een van zijn bekendste leerlingen was Jozef De Beenhouwer.

Bovenaan dit artikel kan u een fragment bekijken uit het programma 'Ziet u er wat in?' uit 1969. Daarin wordt een concert met pianist Lode Backx aangekondigd.

Jens Backx op zoek naar muziek van Lode Backx
Jens Backx
Pagina over Lode Backx in 'Geschiedenis van de Familie Backx'